Відкриття Румунсько-українського культурного центру в університеті «Dunărea de Jos» din Galați

24 березня 2023 р. на запрошення освітян Румунії делегація Ізмаїльського державного гуманітарного університету у складі деканів проф. Надії Кічук та проф. Тетяни Шевчук, директорки Центру української мови і літератури ІДГУ доц. Марини Делюсто, аспірантки Наталії Янцос та студентки 2 курсу Олесі Кічук взяли участь в урочистостях із 75-річчя заснування одного із визнаних університетів-лідерів Румунії – «Dunărea de Jos» din Galați. В рамках урочистостей відбулася унікальна подія, адже було ініційовано відкриття Румунсько-українського культурного центру на базі Транскордонного факультету в університеті «Dunărea de Jos» din Galați.

 

Відкриття Румунсько-українського культурного центру розпочалося гімнами Румунії та України, вітальною промовою ректора університету «Dunărea de Jos» din Galați проф. П.Л. Джорджеску, панахидою за жертвами війни в Україні та особами, причетними до розвитку Транскордонного факультету. Його відслужив представник Нижньо-Дунайської архиєпархії священик Лукіан Василе П’єтроая у співслужінні Преосвященнішого отця Веніаміна. При урочистому відкритті гімн України звучав в акапельному виконанні студентки Олесі Кічук.

 

За переконанням декана Транскордонного факультету пані Джини Некула, діяльність центру буде скерована на академічні спільноти двох країн з метою популяризації та валоризації культурної спадщини Румунії та України.

 

Центр також сприятиме академічній мобільності, підтримці творчих проєктів у культурній сфері, консолідації та розвитку партнерства й міжнародної співпраці між Румунією та Україною. Наповненню його наукових та культурних фондів значно сприяв ректорат ІДГУ. На урочистому відкритті центру ректор ІДГУ проф. Ярослав Кічук виступив із привітаннями до присутніх (в онлайн форматі). У своєму виступі він подякував високопрофесійній команді ректора університету «Dunărea de Jos» din Galați проф. П.Л. Джорджеску, керівництву Департаменту у справах румун звідусиль, дипломатичному корпусу та румунським волонтерам за підтримку спільних гуманітарних транскордонних проєктів та допомогу переміщеним особам з України. Він звернув увагу на важливості формування активної проукраїнської позиції етнічних румун в Українській Бессарабії.

 

Особливо пріоритетним напрямом транскордонної роботи центру з Ізмаїльським державним гуманітарним університетом буде сприяння в стратегічному розвитку та гармонізації українсько-румунських відносин, обміні досвідом європейської та євроатлантичної інтеграції, відновленні історичної пам’яті, організації стажування та підвищення кваліфікації науковців і педагогів, науково-практичне консультування проєвропейських лідерів румуномовних громад, професійна підготовка та підтримка молоді, яка залишатиметься в Україні та буде відновлювати поліетнічну Українську Бессарабію.

 

Вже у цьому році біля 10 наших англомовних та румуномовних випускників магістратури планують продовжити своє навчання в аспірантурі у сфері міжнародних українсько-румунських відносин. Найближчою перспективою по розгляду питання подвійного науково-практичного консультування дисертаційної роботи аспірантки ІДГУ Наталії Янцос, тема якої пов’язана з компаративним вивченням українсько-румунських літературних зв’язків. Наталія Янцос вже підготувала свій перший науковий транскордонний проєкт.

 

У святкових заходах взяли участь понад 70 діячів академічної спільноти м. Галац, представники закладів вищої освіти з України та Республіки Молдова, консульських установ і посольств, Департаменту у справах румунів звідусіль. До нашої української делегації також були запрошені представники та представниці Одеського національного університету імені І.І. Мечникова, Одеського національного морського університету, Центру інформації Румунії, який функціонує на базі Ізмаїльського державного гуманітарного університету.

 

Відкриття Румунсько-українського культурного центру стало частиною святкових заходів з нагоди 75-річчя університету «Dunera de Jos din Galati», до яких приєдналася і делегація ІДГУ. Яскраві враження залишилися від відвідин драматичного театру «Fani Tardini» м. Галац та перегляду інноваційної п’єси «Мами», яка є продуктом колективної творчості, заснованої на спогадах акторів про їхні стосунки зі своїми матерями.

 

Наступного дня 25 березня представники ІДГУ відвідали музей «Кароль І» м. Браїла та обговорили з директором музею, паном Костіном Кройтору найближчі перспективи подальшого співробітництва. Серед них – участь науковців ІДГУ у підготовці вже другого тому нашої спільної двомовної колективної монографії «Історія та цивілізація Нижнього Дунаю», публікацій в академічному журналі «Buletinul științific» Кагульського державного університету «Bogdan Petriceicu Haşdeu» в сфері історії та філології, робота в архівах, створення аналітичного центру в Українській Бессарабії, проведення мандруючої фотовиставки з трофеями російсько-української війни «Україна. Війна в Європі» та інші транскордонні проєкти.

 

Яскраві враження у делегації ІДГУ залишилися після відвідин фестивалю грецької культури м. Браїла та традиційного вшанування меморіалу гетьману Івану Мазепі в парку Свободи м. Галац.

 

Наша ініціатива щодо відкриття наступних 5-ти українських культурних центрів на базі університетів Болгарії, Молдови, Туреччини успішно триває. Ректорат, наукова еліта, студентство Ізмаїльського державного гуманітарного університету і надалі триматиме освітянській стрій та наближатиме день омріяної перемоги через популяризацію української культури в університетах-партнерах.

Декан факультету української
та іноземної філології ІДГУ
,

проф. Тетяна Шевчук