ОБИРАЄМО ГАНДБОЛ!

Гандбол  – командний вид спорту європейського походження, який сьогодні користується величезною популярністю у всьому світі, особливо в Європі.

Ця гра – суміш баскетболу і футболу, гра, яка з кожним роком стає все більш популярною завдяки швидкому темпу, відмінним командним комбінаціям та індивідуальним навичкам гравців.

Зазначимо, що сліди ігор, подібних до гандболу, можна знайти серед багатьох стародавніх культур. Відомо, що стародавні єгиптяни грали у різні ігри з м’ячем. Збереглися малюнки таких ігор, яким понад 5000 років. Однак, у сучасний гандбол почали грати в самому кінці XIX століття у північних частинах Європи (Данія, Швеція, Німеччина). Гандбол завжди був спортом, який  домінував у європейських країнах. У роки створення і становлення гри, кращими були Німеччина, Данія та Австрія. Сьогодні гандбол став дуже популярним і в Україні, зокрема, в Ізмаїлі, хоч останні матчі місцевих команд пам’ятають лише наприкінці сімдесятих  років.

 

Знаковою подією у січні 2018 року стала перша відкрита дружня зустріч з цього олімпійського виду спорту в СК «Портовик» між командами села Кубей Болградського району та села Озерне Ізмаїльського району. Одним з організаторів змагань виступив Ізмаїльський державний гуманітарний університет і, відповідно, кафедра фізичного виховання (сьогодні – кафедра фізичного виховання, спорту та здоров’я людини).  Старшим викладачем, Іваном Петровичем Мельничуком на період навчання в університеті була розроблена для студентів чотирирічна  програма тренувань з гандболу. Але, на жаль, цим планам не вдалося здійснитися.

 

Сьогодні за відродженням і поширенням гандболу в Ізмаїлі також стоїть кафедра фізичного виховання, спорту та здоров’я людини ІДГУ. На  базі університету було створено спортивну секцію і розпочато тренування молоді Ізмаїльщини з гандболу.

 

Адміністрація ІДГУ в особі ректора, професора Кічука Ярослава Валерійовича безкоштовно надає спортивну базу для проведення тренувань, місця у  гуртожитку для всіх членів команди, необхідну побутову підтримку тренерам та спортсменам. Сердюк Дмитро Георгійович – висококласний тренер, лідер  гандбольного руху,  переможець Європейських ігор майстрів (2019 р.), чемпіон Європи з гандболу серед ветеранів у складі команди «Одеса» (2018, 2022), нині доцент  кафедри, за підтримки голови федерації гандболу Одеської області Гриневецького Сергія Рафаїловича, мера міста Ізмаїл Абрамченка Андрія В’ячеславовича та голови Ізмаїльської РДА  Абашева Родіона Анатолійовича започаткував тренувальний процес і у Палаці спорту м. Ізмаїл.

 

Незважаючи на  важкі часи в Україні, нова гандбольна команда – «Ізмаїл» заявилася до Вищої ліги та виграла стартові матчі чемпіонату.  Команду Хмельницької ДЮСШ-ХНУ перемогла з рахунком – 24:23 та команду  «Вінниці» з рахунком 44:26. Місто привітало  команду «Ізмаїл» та її тренерів – головного тренера Дмитра Сердюка та тренера Володимира Лобчука із вдалим стартом.

 

Прагнення та ініціатива адміністрації університету, прихильників гри, нарешті справдилися  вдалим початком сезону та перемогою збірної команди гандболістів – «Ізмаїл».

 

Тому пишаймося,  що розвиток гандболу в Ізмаїлі розпочато і молодь Ізмаїльщини в особі Сердюка Дмитра Георгійовича отримала висококласного наставника!

Цей вид спорту надає можливість зосередити увагу не тільки на спортивних перемогах, а й на просуванні ідеї про здоровий спосіб життя.

 

Наша молодь завжди готова до нового і до перемог!

Старший викладач кафедри фізичного виховання,
спорту та здоров’я людини Рубан А.К.