У руслі методичних інновацій: про майстер-клас доцента Руслани Мельникової

Перед сучасною філологічною освітою постає чимало викликів, які пролягають, насамперед, у мотиваційній площині навчального процесу. З-посеред них – зумовлений стрімким розвитком технологічної сфери життя різкий спад читацької активності школярів, як зазначила кандидат педагогічних наук, доцент кафедри української мови і літератури ІДГУ Мельникова Руслана Миколаївна, розпочинаючи майстер-клас із проблематики гармонізації словесного тексту та його діджиталізації.

 

Цей захід проводився в змішаному режимі у рамках «Ярмарку трансферу технологій» із нагоди Всесвітнього дня науки 19 листопада. Він привернув увагу викладачів кафедри та студентів-філологів. Руслана Миколаївна у своєму вступному слові акцентувала увагу на сучасних тенденціях в інноваційній сфері шкільної освіти (зокрема, філологічної), новітніх методиках опанування учнями мовно-літературного матеріалу. Базуючись на власному педагогічному досвіді, а також новаціях, набутих під час участі в багатьох методичних форумах (конференції, вебінари, практичні семінари), лекторка запропонувала цікаву тему візуалізації навчального матеріалу на уроках української мови та літератури як одному з оптимальних інноваційних методів оптимізації шкільного вивчення цих дисциплін у середніх і старших класах.

На конкретних прикладах вона продемонструвала розуміння того, як готувати й здійснювати процес навчання з використанням засобів інформаційно-комунікаційних технологій, яким чином зробити його захоплюючим, різноманітним, доцільним із погляду засвоєння програмового матеріалу.

Кожне положення, як, власне, й кожен із запропонованих видів роботи, доцент Мельникова Р. М. методично обґрунтовувала й підкріплювала доцільно дібраними й естетично оформленими ілюстраціями, котрі візуалізують розмаїтий навчальний матеріал і з української мови, й із літератури.

 

Залюблена у свою справу, Руслана Миколаївна провела майстер-клас, як, власне, й інші заходи, цікаво, пізнавально і професійно якісно.

Джерело: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid02fX44PCNXtnBevyc6DGzKpsvwLT6rCkqFueszo7BdJ8haCUS1K9em5BYrrmRHafUFl&id=100009725085718

Професор Галина Райбедюк