Всесвітній день науки – свято знань та випробування для науковців-початківців

Як завжди, плідно та натхненно в Ізмаїльському державному гуманітарному університеті пройшло свято «Всесвітній день науки». Засвоєння знань завжди було тісно пов’язане із науковою розвідкою та дослідницькою діяльністю. У цей святковий день і, також, день Студента відбулася XVIII Всеукраїнська науково-практична конференція «Науковий пошук студентів ХХІ ст.: сучасні проблеми та тенденції розвитку гуманітарних та соціально-економічних наук». Шість секцій провели свої он-лайн засідання на факультеті іноземних мов, свої наукові доповіді подали вісімдесят три бажаючі виступити.

 

Після привітання всіх учасників засідання із Всесвітнім днем науки та днем студентства було розпочато роботу Секції № 11, що мала назву «СВІТОВИЙ ЛІТЕРАТУРНИЙ ПРОЦЕС В КОНТЕКСТІ СУЧАСНИХ НАУКОВИХ ПАРАДИГМ» та дев’ять заявок на участь у засіданні. Всі викладачі, здобувачі освіти яких подали заяви, були на зв’язку та приймали активну участь у ході конференції та науковій полеміці та обговоренні доповідей. На жаль, не всі здобувачі освіти, що побажали виступити на засіданні секції, мали змогу приєднатися до Всесвітнього дня науки. Але агресивні військові дії не завадили провести обмін науковими думками та результатами досліджень, і свято науки та студентства відбулось.

 

Всі доповідачі показали високий фаховий рівень власних наукових розвідок, їх доповіді викликали наукову зацікавленість та дослідницький інтерес в учасників засідання. Його відкрила теоретична доповідь Спиридонова Олександра, VІ к., «Конфлікт як основний рушій подій у драматичному творі» (науковий керівник – к.філол.н, доц. Кискін О.М.). Презентація «Материнські патерни в трилогії Керстін Гір ¢¢Таймлес¢¢» Лузанової Олени, VІ к. (науковий керівник – д.філол.н, проф. Шевчук Т.С.) проілюструвала творчість сучасної німецької письменниці, творчість якої висвітлює фантастичні пригоди у світі підлітків. Мовознавчі проблеми висвітлила у свої доповіді «Прагмалінгвістичні особливості вербалізації соціального статусу» Шило Карина, VІ к., (науковий керівник – к.пед.н, доц. Глущук С.В.).

 

Справжнє наукове задоволення в усіх учасників засідання викликала доповідь аспірантки другого року навчання, Янцос Наталія, НПВ, науковий керівник – проф., д.філол.н. Шевчук Т.С. У своєму науковому повідомленні Наталія розповіла про творчість та просвітницьку діяльність представника Трансільванської школи Іона Будай-Деляну. Цьому румунському письменнику, філологу, історику та правознавцю межі ХVIII-XIX століть належить авторство «Циганіади» (або «Циганський табір») – румуномовної «героїко-комічної» поеми кінця XVIII ст., яка за значенням дорівнює «Енеїді» Івана Котляревського.

 

Закінчилось корисне, у сенсі обміну науковими думками та практикою публічних виступів, засідання секції «СВІТОВИЙ ЛІТЕРАТУРНИЙ ПРОЦЕС В КОНТЕКСТІ СУЧАСНИХ НАУКОВИХ ПАРАДИГМ» словом проф., д.філол.н. Шевчук Т.С. із побажанням творчого натхнення, подальших наукових досягнень, настановою на своєчасне виконання поставлених у наукових роботах завдань та успішний захист кваліфікаційних досліджень.

доц. Олексій Кискін