Здобувачі обговорювали актуальні проблеми дошкільної та початкової освіти

У Всесвітній день студента 17 листопада на кафедрі дошкільної та початкової освіти у дистанційному режимі на платформі Google Meet відбулася робота секцій «Дошкільна освіта у сучасному соціокультурному просторі» та «Актуальні проблеми початкової освіти». Активну участь у підготовці та проведенні VIІІ Всеукраїнської студентської науково-практичної конференції «Науковий пошук студентів ХХІ ст.: актуальні питання гуманітарних і соціально-економічних наук» взяли викладачі кафедри: професори Кічук Н.В., Лесіна Т.М., доценти Шевчук А.С., Пенькова С.Д., докт. філос. Сараєва І.В., викл. Бріцкан Т.Г., модераторами секцій виступили доценти Іванова Д.Г. та Граматик Н.В.

 

Загалом по кафедрі дошкільної та початкової освіти було заявлено понад 30 доповідей, студенти старанно готувалися до виступів, але вдалося презентувати результати своїх наукових розвідок лише третині здобувачів вищої освіти, внаслідок несприятливих технічних умов, відсутності світла та інтернет-зв’язку в багатьох населених пунктах Одещини. Проте зустрічі відбулися, було цікаве та  жваве обговорення та наукові дискусії. Найбільш резонансною виявилась тематика, пов’язана з організацією інноваційного освітнього середовища закладу освіти (В. Мельник); впровадженням STREAM-технології в дошкільному освітньому просторі (В. Каракаш); розвитком особистісної компетентності дитини дошкільного віку (Х. Дінчева); налагодженням партнерських відносин з батьками, які виховують дітей з особливими потребами (В. Шевченко); створенням сприятливих умов для формування емоційної культури дітей (О.Олішевська); пропедевтикою асоціальних проявів у поведінці вихованців (О. Саєвська), особливостями застосування сучасних педагогічних технологій у навчанні молодших школярів (С. Деревянко), розвитком критичного мислення в учнів початкової школи (В. Лаговська В.) та інші. Викладачі відзначили високий науковий рівень підготовки аспірантів В. Каракаш і В. Мельник, а також перспективність і практичну цінність результатів наукового пошуку магістрантки другого року навчання О. Олішевської.

 

За результатами голосування лідерами в першій секції виявились магістрантки першого року навчання В. Шевченко (науковий керівник – доц. Пенькова С.Д.), О. Саєвська (науковий керівник – проф. Кічук Н.В.) та Х. Дінчева (науковий керівник – доц. Іванова Д.Г.), а в другій секції відзначили доповіді С. Дерев’янко (науковий керівник – викл. Бріцкан Т.Г.) та В. Лаговська (науковий керівник – доц. Граматик Н.В.).

 

Вітаємо всіх студентів зі святом і бажаємо незабутніх студентських років, творчості та натхнення на шляху професійного та наукового зростання.

Іванова Д.Г.,
доц., зав. кафедри дошкільної та початкової освіти