Студентська наукова конференція

17 листопада в рамках студентської наукової конференції в Ізмаїльському державному гуманітарному університеті пройшли виступи на історичній секції.  Програма заявленої тематики доповідей була сповнена нетривіальними та сучасними дослідженнями. Студенти та їх наукові керівники взялися за малодосліджувані, але актуальні питання етнографії та етнології, стародавньої та медієвістичної історії, цікавих аспектів військової трансформації, звитяг українського козацтва, різних екзотичних форм експлуатації та впливу спорту в Латинській Америці. Також молоді науковці аналізували окремі сторони історії держави та права та методики фахової освіти, інформаційної складової війни в Україні. Великим надбанням для секції стало залучення доповідачів з Одеси. Проте, через кризову енергетичну ситуацію,  суттєві перебої з Інтернетом та довготривалу повітряну тривогу змогли приєднатися до онлайн-стріму лише три спікери. Навіть у такому звуженому форматі, присутні 12 колег-керівників та студентів-слухачів отримали естетичну насолоду, надихаючись прекрасними промовами. Серед доповідачів першим був яскравий гість з Одеського університету ім. Мечникова, Михайло Єклема «Йорданов ден – свято Хрещення в Болгарії». У своїй промові дослідник вдало розкрив усю широку палітру болгарської християнської культури. Наступна блискуча доповідь була від студента нашого вишу Олексія Ромащенка «Європейські найманці у військах українських гетьманів XVII ст.».  Науковець цікаво представив та описав окремі підрозділи гетьманського війська, до складу яких долучалися найманці.  Третій якісний виступ був від ще однієї представниці нашого університету Олени Мартинчук «Конституція прав і вільностей Війська Запорізького» як свідчення рівня розвитку української політичної думки XVII ст. Дослідниця красномовно обґрунтувала передову правову думку українського козацтва, що стало початковою базою для майбутньої нормотворчої діяльності.

 

Після виступів слово взяли наукові керівники, які, подякувавши доповідачам, наголосили на тому, що інші промови мають бути заслухані на інших навчальних та презентаційних заходах. Наталія Петрова, к.і.н., доц.: «Я дуже вдячна організаторам конференції за запрошення і можливість виступити студентам з Одеси. Це черговий раз доводить, що разом ми готові підкорювати найбільші наукові вершини. Так, у нас зараз немає світла і студенти  без інтернет-мережі, але все одно ми здійснюємо яскраві наукові заходи. Дякуємо Вам і запрошуємо на нашу конференцію в Одесі».

 

Наталія Гончарова, к.і.н., доц.: «Наші молоді науковці перебувають на своєму освітянському фронті. Сьогодні ми бачимо, що незважаючи на закриті архіви, відімкнення електроенергії та нестачу інтернет-зв’язку, якщо є бажання до відкриттів і досліджень, то можна досягати успіхів. Сподіваюся, що усі заявлені доповідачі опублікують свої статті у нашій збірці».

 

Віра Георгіївна, к.і.н., доц..: «Хочу подякувати нашим студентам і підтримати її. Адже вони робили усе, щоб попри складнощі провести свої дослідження. Напевно буде справедливо, щоб спікери все ж виступили на інших заходах: лекціях, семінарах, виховних годинах. Бо така колосальна праця має бути презентована».  Модератори секції – к.і.н., доц. Іван Татаринов та к.і.н., викл. Олександр Михайлов подякували присутнім та доповідачам і озвучили інформацію про  публікацію своїх досліджень.

викл. Олександр Михайлов