Актуальні проблеми психології очима сучасного студента

17 листопада 2022 року кафедра загальної та практичної психології провела засідання своєї секції в рамках роботи  Всеукраїнської студентської науково-практичної конференції «Науковий пошук студентів  XXI ст.: актуальні питання гуманітарних і соціально-економічних наук», яка стала   вже традиційною, восьмою у стінах нашого університету. Означена конференція дійсно є дуже важливою науковою платформою для студентів, тією площиною, що дозволяє майбутнім фахівцям, а може й науковцям, розкрити свій потенціал, набути перший науковий досвід і, навіть, отримати перші нагороди в наукових дослідженнях.

 

Дуже приємно, що серед учасників нашої конференції були як студенти – магістранти, так і першокурсники. На конференцію було заявлено 11 доповідей, тематика яких розкриває актуальні проблеми соціально-психологічного життя українського суспільства, пошуку самоактуалізації молодих людей, розвитку професійних якостей майбутніх фахівців тощо. Заслуговують увагу дослідження Македонської Л. «Розвиток емоціонального інтелекту фахівців сфери «людина-людина» (науковий  керівник – викл. Прокоф’єва Л. О.), Топали О.  «Казкотерапія як сучасна психолого-педагогічна технологія у корекційній  роботі практичного психолога з молодшими школярами» (науковий  керівник – доц.  Васильєва О.А.), Гараги К. «Самопізнання та саморозвиток як складові самоствердження особистості у провідній діяльності»  (науковий  керівник – проф. Велитченко Л.К.), Соколової  М. «Зміст національної ідентичності молодого українця (науковий керівник – доц. Радкіна В.Ф.), Кириленко В. «Стратегія  життєвого успіху сучасної молодої людини» (науковий керівник – доц. Радкіна В.Ф.) та ін.

 

Жваву дискусію викликала доповідь Супрун А. «Несвідомі детермінанти креативності» (науковий  керівник – викл. Жоха С.П.). Студентка, спираючись на свій досвід у творчій діяльності, розкрила особливості креативності як процесу не тільки усвідомленого, але й неусвідомленого.

 

Як завжди, живий інтерес викликав виступ викладача кафедри Жохи С.П. з доповіддю «Копінг-стратегії особистості як засіб емоційної регуляції», який містив багато методичних рекомендацій, які є дуже важливими у наш складний психоемоційний час.

 

На жаль, багато учасників не змогли взяти участь через відсутність світла або Інтернету, тому рішенням секції їм рекомендовано представити результати своїх наукових досліджень на V Всеукраїнській науково-практичній конференції  «Сучасна психологія: проблеми та перспективи»,  яка відбудеться 08 грудня 2022 року на базі кафедри загальної та практичної психології ІДГУ.

 Радкіна В.Ф., кандидат пед. наук, доцент кафедри загальної та практичної психології, модератор секції