Успішний педагог НУШ: опановуємо важливу складову екологічної компетентності

Загальновизнаним є те, що формування екологічної компетентності є одним із найважливіших завдань освіти сталого розвитку. Саме екологічні знання, доповненні ціннісними орієнтаціями виступають основою для формування екологічного менталітету. З огляду на реалії сьогодення, провідна роль в екологічному вихованні належить вчителю Нової української школи, одним із завдань якого є формування не лише екологічних знань, екологічного мислення, екологічної відповідальності, а й екологічної етики та екологічної культури. Тому, цілком природно актуалізується важливість екологічної компетентності як професійної складової підготовки майбутнього вчителя.

 

У контексті означеного та у межах співпраці між Ізмаїльським державним гуманітарним університетом і Національним природним парком «Тузловські лимани» 10.11.2022 року відбулася гостьова лекція еколога, доктора біологічних наук, професора І.Т. Русєва на тему «Екоцид чорноморських дельфінів». Слід наголосити, що дана зустріч набула виключної значущості та резонансності, адже відбулася саме у Всесвітній день науки в ім’я миру та розвитку.

До зустрічі доєдналися здобувачі першого (бакалаврського) рівня вищої освіти зі спеціальностей: 012 Дошкільна освіта, 013 Початкова освіта, 014.05 Середня освіта (Біологія та здоров’я людини) та 014.15 Середня освіта (Природничі науки).

 

Зі вступним словом до учасників зустрічі звернувся ректор ІДГУ, доктор педагогічних наук, професор Я.В. Кічук, який відмітив, що проведення подібних заходів є особливо актуальним, оскільки потрібно максимально наблизити професійну підготовку всебічно розвиненої особистості майбутнього фахівця до здатності компетентно здійснювати еколого-педагогічну діяльність відповідно до спрямованості сучасного українського суспільства на сталий розвиток.

 

Зміст лекційного матеріалу фокусовано на загибелі найрозумніших істот Чорного моря – дельфінів, як наслідок шаленого навантаження чорноморського середовища гідролокаторами (сонарами) суден російських загарбників. Зокрема, лектор, як визнаний в регіоні природозахисник, зауважив, що на даний час, загальна кількість загиблих серед китоподібних (три види дельфінів) у Чорному морі становить понад 5000 особин з початку війни. Основна причина загибелі дельфінів – опромінення навігаційними приладами суден, що виводить з ладу їх органи навігації та ехолокації, призводячи до отримання ними потужної акустичної травми. До того ж море викидає на берег лише близько 5% від усіх загиблих тварин. Решта 95% – осідає на дні моря, що є вкрай жахливим для морської екосистеми.

 

Іван Трифонович наголосив і на перспективах створення у заповідній зоні національного парку «Тузловські лимани» Центра реабілітації дельфінів, які постраждали від війни чи дій браконьєрів. Після відновлення тварин планують випускати в Чорне море.

 

Наприкінці онлай-зустрічі, лектор зауважив, що незважаючи на жахливі наслідки війни для людей і дикої природи, потужна синергія степової флори й фауни, та хвиль чорноморських вод, своєю потужною і позитивною енергетикою, всіляко допомагають українцям у боротьбі із російськими загарбниками!

 

У підсумку всі учасники гостьової лекції відзначили її актуальність, змістовність та контекстну спрямованість, яка не лише зацікавила здобувачів вищої освіти, а й дозволила відчути важливість і перспективність обраного фаху.

 

Висловлюємо щиру вдячність Івану Трифоновичу за цікаву лекцію та поширення практичного досвіду еколога-природоохоронця. З нетерпінням чекатимемо на наступні зустрічі!

 Заступник декана педагогічного факультету ІДГУ,
кандидат педагогічних наук, доцент Граматик Н.В.