Участь кафедри загальної педагогіки і спеціальної освіти у науково-методичному міжнародному семінарі

09 листопада 2022 року кафедра загальної педагогіки і спеціальної освіти Ізмаїльського державного гуманітарного університету взяла участь у ІІ науково-методичному міжнародному семінарі «Підготовка і професійна діяльність фахівців зі спеціальної освіти в Україні та країнах Європи: сучасний вимір», який проводився у змішаній формі на базі лабораторії «Інноваційні технології дошкільної, спеціальної та інклюзивної освіти» Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича  та навчально-наукового Ресурсного центру з інклюзивного навчання та спеціальної освіти Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника.

 

У заході брали участь Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника (м. Івано-Франківськ),  Сучавський університет “Штефан чел Маре”  (м. Сучава, Румунія), Державна вища професійна школа імені професора Станіслава Тарновського  (м. Тарнобжег, Польща), Будинок дидактичного корпусу “Георгій Тофан” (м. Сучава, Румунія), Спортивна школа (м. Сучава, Румунія), науковці та працівники освіти, здобувачі вищої освіти, практичні психологи, логопеди, фахівці інклюзивно-ресурсних центрів, відповідальні за спеціальну освіту та інклюзивне навчання, адміністрація закладів освіти, представники органів державної влади, громадських організацій та усі зацікавлені. Всього було зареєстровано понад 80 учасників.

 

Метою науково-методичного семінару було розкриття змісту таких питань:

  • підготовка та професійне зростання фахівців зі спеціальної освіти в Україні та країнах Європи;
  • професійна діяльність фахівців зі спеціальної освіти у закладах освіти та не освітніх організаціях;
  • налагодження соціального партнерства різних інституцій щодо підготовки фахівців до роботи з дітьми з порушенням мовлення;
  • підготовка логопедів в Україні та країнах Європи: сучасні тенденції та технології;
  • особливості професійної діяльності спеціальних педагогів: організація, форми, особливості роботи, взаємодія з дитиною та її сім’єю;
  • проблеми й потреби дитини з порушеннями мовлення в умовах її соціального середовища, робота з дорослими;
  • психолого-педагогічний супровід дитини з порушенням мовлення в загальній і спеціальній освіті та ін.

 

Ізмаїльський державний  гуманітарний університет, кафедру загальної педагогіки і спеціальної освіти представляли зав. кафедри к.п.н., доцент Звєкова В.К. та к.п.н., доцент кафедри Мондич О.В.

 

Доповідь доцента Мондич О.В. «ВИДИ ПСИХОЛОГІЧНОЇ ДОПОМОГИ ДІТЯМ З ПОРУШЕННЯМ МОВЛЕННЄВОГО РОЗВИТКУ» була включена до пленарного засідання.

 

Крім того, учасники семінару ознайомилися з досягненнями науково-педагогічних працівників кафедри загальної педагогіки і спеціальної освіти ІДГУ у підготовці фахівців зі «Спеціальної освіти (логопедія). Інклюзивної освіти» та з проєктом, який реалізується Благодійним фондом «Агентство розвитку та інвестицій південного регіону» на базі нашого університету, метою якого є надання логопедичних послуг для дітей з особливими освітніми потребами.

Спікери конференції надали відповіді на поставлені запитання, які цікавили учасників.

 

Після закінчення звучали слова теплої подяки на адресу організаторам семінару за якісний, продуктивний, цікавий захід, за вдале поєднання практичної та теоретичної частини. Семінар пройшов на високому науково-методичному-практичному рівні  з обміном досвіду та обговорення актуальних питань спеціальної освіти в Україні та країнах Європи.

 доцент Мондич О.В.