Міжуніверситетський вебінар з академічної доброчесності з Полтавським національним педагогічним університетом ім. В.Г. Короленка

Скажи  «НІ!» плагіату! Скажи «ТАК!» академічній доброчесності!

Ізмаїльський державний гуманітарний університет як колиска якісної вищої освіти Одещини є активним учасником заходів, що стосуються розповсюдженню інформації про випадки плагіату у науковій сфері та його запобіганню. На базі вишу постійно проводяться семінари з освітлення питань академічної доброчесності як серед викладачів, так і серед студентів. До того ж ІДГУ є учасником різноманітних проєктів  з академічної доброчесності.  Професорсько-викладацький склад університету не тільки навчає як стати автором унікальних та оригінальних наукових творів, а ще й не пропускає жодної нагоди поспілкуватися з іншими представниками вишів України та поділитися власним досвідом запобігання найпоширеніших форм плагіату.

 

Так, викладачі та студенти кафедри фізичного виховання, спорту і здоров’я людини охоче взяли участь методичнім вебінарі «Дотримання академічної доброчесності» (03.11.2022 р.), який був організований нашими колегами, викладачами кафедри теоретико-методичних основ викладання спортивних дисциплін факультету фізичного виховання Полтавського національного педагогічного університету ім. В.Г. Короленка.

 

Спікери семінару – викладач кафедри Юлія Вікторівна Зайцева та к.пед.н. Тараненко Ірина Валентинівна розповіли про складники академічної доброчесності, рекомендували, яким принципам слід дотримуватись для того, щоб запобігти плагіату, продемонстрували передові та найпопулярніші програми, які використовуються в наукових колах для перевірки текстів на унікальність тощо. Завідувачка кафедри, професорка Олена Олегівна Момот ознайомила з нормативною документацією та підбила підсумки вебінару.

 

Студенти нашого вишу, зокрема Сланіне А., Лунгу С. (І курс освітнього рівня “магістр” спеціальності 014.11 Середня освіта (Фізична культура) зазначили, що для них інформація була цікавою і корисною, особливо різновиди плагіату – навмисний і ненавмисний: “Є деякі нюанси у написанні наукових творів, які зазвичай вважають плагіатом, але без посилання на них або згадування у тексті не можна написати якісну наукову роботу, не посилаючись, наприклад, на авторитетний досвід відомих вчених, як Л.С.Виготський, А.Маслоу, К.Роджерс, А.С.Макаренко, О.М.Леонтьєв, В.О.Сухомлинський, Ю.Козелецький, Г.С.Костюк, І.А.Зязюн, В.Г.Кремень. Як правильно цитувати або наводити їх думки, щоб це не порушити правила доброчесності,  нам розповіли на семінарі”.

 

Після семінару на кафедрі відбулося невелике обговорення теми онлайн-заходу, в процесі якого була слушною думка викладачки кафедри Станєвой С.В., котра зауважила, що студенти ІДГУ постійно дотримуються правил академічної доброчесності та кожна наукова робота – від тези на конференціях до магістерського дослідження – перевіряється на унікальність тексту і, як правило, цей відсоток не спадає нижче відмітки 70%. Адже, за недоброчесністю завжди йде і відповідальність!

Колектив кафедри фізичного виховання, спорту і здоров’я людини ІДГУ