Педагогічний факультет ІДГУ відкриває сторінку до 300-річчя від дня народження Григорія Сковороди – видатного українського просвітителя-гуманіста, філософа, поета, педагога

«ЩАСЛИВИЙ ТОЙ, ХТО ПОЄДНАВ СВОЮ УЛЮБЛЕНУ ПРАЦЮ ІЗ СУСПІЛЬНОЮ КОРИСТЮ. ЦЕ І Є ІСТИННЕ ЖИТТЯ»

                                                                     (Г.С. Сковорода)

З нагоди 300-річчя з дня народження українського філософа Григорія Сковороди 01 листопада о 10.00 у приміщенні бібліотеки ІДГУ відбувся «круглий стіл» професорсько-викладацького складу та студентства педагогічного факультету, за проблематикою монографії  В.П. Васяновича «Проблема людини у християнсько-персоналістичній спадщині Григорія Сковороди: історія і сучасність».

 

Розпочала захід вступним словом Звєкова Вікторія Корніївна, завідувачка кафедри загальної педагогіки і спеціальної освіти. Вона нагадала присутнім, що 3 грудня 2022 року виповнюється 300 років від дня народження Григорія Сковороди – видатного українського філософа, просвітителя-гуманіста, поета, музиканта, педагога. Враховуючи важливість постаті Григорія Сковороди, Верховна Рада України прийняла Постанову №973-ІХ «Про відзначення 300-річчя з дня народження Григорія Сковороди».

 

Надія Василівна Кічук, декан педагогічного факультету, наголосила на основних педагогічних ідеях українського філософа: «Важливо з повагою ставитися до кожного учня; необхідно виховувати у школярів любов до природи та відповідальне й бережне ставлення до неї; навчання має відповідати індивідуально-психологічним особливостям дитини…».

 

Тетяна Станіславівна Шевчук, декан факультету іноземних мов, розповіла про свої дослідження щодо життєвого та творчого шляху Григорія Савовича Сковороди.

 

Студенти 23П групи підготували презентацію, у якій розкрили біографію українського Сократа, декламували вірші «Все минає…», «Чим зайнятий тепер твій меткий розум?», «De libertate» та ін., розмірковували над афоризмами, які навчають бути людяними, жити по совісті, любити рідний край.

 

Ярослав Валерійович Кічук, ректор  Ізмаїльського державного гуманітарного університету, висловив думку про те, що необхідно популяризувати серед молоді філософські погляди мандрівного філософа.

 

Захід проводився у дружній та затишній атмосфері. Наприкінці було зроблено висновок, що творча скарбниця Григорія Сковороди є цінним джерелом моральних принципів для кожного, є провідною зіркою, яка вказує, як потрібно жити!

 

Звєкова В.К., завідувач кафедри загальної педагогіки і спеціальної освіти та
Аня Супрун, студентка 23П групи