Наукові дискусії про функціонування української мови та мов меншин на міжнародному рівні

21 жовтня відбулася Міжнародна наукова онлайн-конференція «Contested Language Diversity in Contemporary Ukraine: National Minorities, Bilingualism, and Language Ideologies in times of War» (Дебати про мовне розмаїття в сучасній Україні: національні меншини, білінгвізм, мовні ідеології під час війни), організована Гіссенським університетом імені Юстуса Лібіха (Німеччина)  під керівництвом голови наукового центру «Східна Європа» (GiZo), професора, доктора Моніки Вінґендер  в межах Міжнародного наукового проєкту „Contested Language Diversity – Dealing with Minority Languages in post-Soviet Ukraine“. Окрім мовознавців Європи (Німеччина, Швеція) та України (Києва, Ужгорода, Ізмаїла), з доповіддю виступив Уповноважений із захисту державної мови – Тарас Кремінь.

 

У межах дискусії зацікавлення науковців викликало обговорення, передусім між представниками полілінгвальних регіонів України (Ізмаїла, Ужгорода) та мовним омбудсменом Тарасом Кременем, проблем реалізації національної мовної і освітньої політики України в умовах полілінгвізму, зокрема, акцентовано на проблемах удержавлення української мови через освітню політику в закладах освіти півдня Одещини та Закарпаття й захисту мов національних меншин. Пропоновано посилення українізації, додаткової підтримки української мови в таких регіонах, пильний контроль з боку держави над заходами з реалізації мовної та освітньої політики.

 

Лінгвісти Європи та України дискутували щодо мовного розмаїття в сучасній Україні, мовних ідеологій під час війни, конструктивного менеджменту мовного розмаїття в аспекті його гармонійного розвитку, уникнення ескалації наявних і загострення нових потенційних конфліктів на етномовному ґрунті.

 

Ізмаїльский державний гуманітарний університет представили д.філол.н.,  завідувач кафедри української мови і літератури Колесников А. О., який схарактеризував динаміку мовної ситуції в регіоні від 1991 р. і дотепер, та координатор Центру української мови і культури ІДГУ, к.філол.н., доц. Делюсто М. С., доповідь якої було присвячено функціонуванню слабких мов регіону (гагаузької та албанської) у взаємозвʼязках із державною.

 

Дякуємо організаторам конференції (проф. Моніці Вінґендер, проф. Надії Трач), Уповноваженому із захисту державної мови Тарасу Кременю, усій команді науковців України, зокрема лінгвістам Інституту української мови НАН України на чолі з д. філол. н., проф. Соколовою Світланою Олегівною – координатором наукових досліджень від своєї установи та д.філол.н., експерту офісу Верховного комісара ОБСЄ у справах національних меншин, координатору наукової діяльності за проєктом на Закарпатті – Шумицькій Галині Василівні за цікаву, плідну, конструктивну роботу та надзвичайно дружню і позитивну атмосферу заходу.

Доц. Делюсто М.С.