Вшанування пам’яті видатного сина болгарського народу Г.С. Раковського

«Хто в грізній битві впав за свободу, той не загине….»

Христо Ботев

Відомі рядки полум’яного болгарського революціонера чи не найкраще сьогодні характеризують ставлення сучасних українців до співвітчизників, які полягли в боях з ненажерливим російським агресором, що хоче позбавити нас, європейську націю, свободи та незалежності. Імперські зазіхання штовхають їхніх правителів до фізичного та психологічного знищення цілих народів, які їм не підкорюються, але вони згуртовуються і надають гідну відсіч.

 

В часи поневолення болгар Османською імперією натхненником у багаторічній боротьбі свого народу за національне визволення став видатний революціонер і діяч доби Болгарського відродження Георгій Стойков Раковський. Його вважають засновником організованої національно-революційної боротьби за визволення Болгарії, революціонером-демократом, письменником, поетом, публіцистом, журналістом, істориком, етнографом, етнологом…

І у всіх цих областях суспільної діяльності Г.С. Раковський досяг значних результатів.

 

Напередодні дня смерті великого патріота Болгарії, в Ізмаїльському державному гуманітарному університеті було проведено засідання круглого столу, присвяченого пам’яті відомого болгарського революціонера. З вітальним словом до присутніх звернувся ректор ІДГУ Ярослав Кічук, підтримавши прагнення здобувачів освіти та викладачів університету системно вивчати героїчні сторінки історії болгарського народу, який, пройшовши крізь горнило запеклої боротьби, отримав незалежність і зараз разом з іншими  народами будує своє життя в європейській спільноті. У цьому контексті учасників круглого столу зацікавив науково-практичний досвід вивчення діяльності Г.С. Раковського відомим болгарським істориком, почесним професором ІДГУ Ніколою Караівановим (м. Софія, Болгарія), який подарував свої наукові праці бібліотеці Ізмаїльської університетської громади. За особистий внесок у популяризацію української культури в Болгарії, розвиток волонтерської діяльності та підтримку громадян України в Болгарії, за ініціативи ректора ІДГУ, Нікола Караіванов був нагороджений медаллю «За волонтерську діяльність».

 

Учасники круглого столу підтримали ініціативу директорки Болградської гімназії ім. Г.С. Раковського Сніжани Скорич щодо розробки стратегії розвитку цього унікального закладу освіти, який сприяє формуванню проукраїнської національної еліти болгарської громади в Україні. Делегація з викладачів та студентів нашого університету, очолювана директором Центру регіонального розвитку В’ячеславом Тодоровим, відвідала музей Г.С. Раковського у Болградській гімназії, патроном якої був цей видатний діяч. За ініціативи завідувача кафедри історії та методики її навчання доцента Івана Татарінова планується створення нової експозиції, присвяченої активній діяльності Г.С. Раковського та поповнення колекційних фондів музею з приватних колекцій.

 

Ізмаїльська університетська громада передала до бібліотеки гімназії частину літератури та планує ініціювати підписання нового договору про співпрацю Болградської гімназії ім. Г.С. Раковського та Ізмаїльського державного гуманітарного університету, в рамках якого планується реалізувати низку міжнародних та регіональних проєктів. За ініціативи болгарських національно-культурних товариств на території Ізмаїльського державного гуманітарного університету також планується встановити меморіальний знак на честь відомого патріота Георгія Стойкова Раковського.

 Олена Берестецька, викладачка ІДГУ, директорка
Південноукраїнського центру болгаристики при ІДГУ