В ІДГУ відбувся круглий стіл, присвячений вшануванню пам’яті відомого бессарабського болгарина Івана Колева

29 липня, виповнилося 105 років з дня смерті одного з найвидатніших болгарських військових – генерал-лейтенанта Івана Колева. Уродженець бессарабського села Баннівка, засновник болгарської кавалерії, який відіграв вагому роль у військових діях у Південній Добруджі та її збереженні у складі Болгарії, є легендарним прикладом жертовності бессарабських болгар заради своєї історичної батьківщини. Генерал-лейтенант Іван Колев став прикладом нерозривного зв’язку бессарабських болгар зі своєю історичною батьківщиною.

 

В Ізмаїльському державному гуманітарному університеті відбувся круглий стіл, присвячений вшануванню пам’яті відомого бессарабського болгарина. На зустрічі науково-педагогічного персоналу та представників болгарської діаспори було зазначено, що  генерал Колев став одним з перших болгарських політиків, який активно протидіяв гібридній окупації князівства Болгарії з боку російської імперії та сприяв об’єднанню болгарських земель, що були роз’єднані за рішенням сумнозвісного Берлінського конгресу. В наші буремні часи, коли загарбницька війна, яку веде проти нас росія, призводить до руйнування України, постать генерала Івана Колева ще раз нагадує, що відданість національній ідеї має підкріплюватись невтомною працею щодо її збереження на бранному  полі та у повсякденному житті. Тоді про вас будуть пам’ятати нащадки, і ваше ім’я буде символом свободи і жертовності.

 

Викладачі Ізмаїльського державного гуманітарного університету, активісти громадської організації «Свята Софія» та Обласного центру національних культур також відвідали рідне село Івана Колева. На його честь, одного з видатних героїв Балканських війн, у с. Баннівка Болградського району відкрито пам’ятник.

 

Ректор Ізмаїльського державного гуманітарного університету професор Ярослав Кічук ініціював відкриття у м. Ізмаїл пам’ятника одному з найвидатніших бессарабських болгар та військових – генерал-лейтенанту Івану Колеву.

 

Особистість Івана Колева назавжди зв’язала Бессарабію з історичною батьківщиною. Слава Героям! Рівняймося на них для відродження ефективних двосторонніх українсько-болгарських зав’язків.

 

О. Берестецька, викладач кафедри
загального мовознавства, слов’янських мов та
світової літератури ІДГУ, директорка
Південноукраїнського центру болгаристики при ІДГУ