Шануємо пам’ять «патріарха болгарської літератури» Івана Вазова

В Ізмаїльському державному гуманітарному університеті традиційно вшанували пам’ять відомого громадського діяча та болгарського письменника Івана Вазова.

 

Відкриваючи засідання круглого столу, ректор університету Ярослав Кічук наголосив, що  Іван Вазов відомий не тільки як талановитий літератор, чия творчість припадає на добу епохальних перетворень в житті болгарського народу, він знаний як полум’яний патріот своєї землі та популяризатор болгарських етнічних традицій, мови свого народу, його історії та культури. Професор  Ярослав Кічук поінформував присутніх, що для талановитої студентської молоді у сфері літератури заснована ректорська стипендія імені Івана Вазова та у вересні цього року планується щорічне безоплатне стажування в м. Софія (Болгарія) для 20 студентів та викладачів Ізмаїльського державного гуманітарного університету.

 

Педагоги недільної болгарської школи «Българска светлица», яка функціонує при Ізмаїльському державному гуманітарному університеті, представили свій досвід декламування поетичних шедеврів видатного болгарського літератора. П’ять років поспіль до програм всіх класів недільної школи включаються поетичні та прозові твори Івана Вазова. При цьому особливу увагу педагоги звертають на його творчість, коли Іван Вазов знаходився в Одесі та знайомився з унікальною культурою бессарабських болгар.

 

Директор Центру регіонального розвитку В’ячеслав Тодоров відзначив, що певний вплив на формування Івана Вазова як активного громадянина мала творчість Тараса Шевченка. Літературні здобутки видатного українця надихали на створення оригінальних творів, що увічнювали подвиги революціонерів епохи Болгарського відродження. Доцент В’ячеслав Тодоров представив українсько-болгарські освітньо-культурні проєкти, в яких буде брати участь Ізмаїльський державний гуманітарний університет спільно з болгарськими партнерами. Ці проєкти будуть обговорені на міжнародному форумі ««Збереження етнічної ідентичності болгар в Україні: сучасні реалії та перспективи»», який буде проведений в серпні в Ізмаїльському державному гуманітарному університеті.

 

Директорка Південноукраїнського центру болгаристики Олена Берестецька запевнила, що активна громадянська позиція шанованого всіма болгарами світу митця Івана Вазова знаходить відгук і в серцях бессарабських болгар, недарма вже більш як тридцять років на базі Ізмаїльського державного гуманітарного університету здійснюється професійна підготовка фахівців – вчителів болгарської мови з числа представників етнічної громади півдня України. Майбутні педагоги вивчають активну громадську діяльність і літературну творчість Івана Вазова.

 

Багаторічна плідна літературна діяльність Вазова зробила його ще за життя класиком, «патріархом болгарської літератури». Митець був переконаний, що його зусилля щодо відновлення державності не пропадуть задарма, тому  так патріотично звучать його вірші, адресовані майбутнім поколінням:

«І я піду, як дні мої настануть,

Трава зросте над прахом по мені.

Хтось там хвалитиме, хтось буде ганить,

Але мої звучатимуть пісні.

Пустих імен багато час розвіє,

Зметуть літа, безжалісно страшні,

Пил забуття назавжди їх покриє,

 Але мої звучатимуть пісні»

(«Мої пісні»)

Олена Берестецька, викладач кафедри
загального мовознавства, слов’янських мов та
світової літератури ІДГУ
, директорка
Південноукраїнського центру болгаристики при ІДГУ