Тренінг-курс «Сучасні виклики управління бізнес-процесами підприємства»

11 травня 2022 року на кафедрі управління підприємницькою та туристичною діяльністю Ізмаїльського державного гуманітарного університету відбувся тренінг-курс стейкхолдера,  доктора економічних наук,  професора кафедри міжнародного менеджменту та інновацій Національного університету «Одеська політехніка» Захарченко В.І. на тему «Сучасні виклики управління бізнес-процесами підприємства» для здобувачів  вищої освіти спеціальностей 073 Менеджмент, 076 Підприємництво, торгівля та біржова діяльність освітніх ступенів бакалавр, магістр  та  071 Облік та оподаткування освітній ступінь молодший бакалавр.

 

Важливо зазначити, що успіх рішення значною мірою залежить від результатів аналізу проблемної ситуації. Як правило, процес дослідження ситуації та розроблення рішення включає аналіз наступних факторів: сфера діяльності, терміни виконання, цілі та задачі прийняття рішень, перелік осіб прийняття рішень, унікальність управлінської ситуації, рівень повноти вхідної інформації, рівень ризику та ступінь невизначеності, рівень часового горизонту (оперативний, тактичний, стратегічний), потреба у використанні інформаційних систем і технологій для підтримки процесу прийняття рішення, які створюються менеджерами на всіх рівнях організаційного управління і повинні забезпечувати організацію взаємодії, реалізації та контролю процесів їх виконання. Менеджери нижньої ланки управління виконують задачі щодо виконання самого рішення, а вищих ланок управління – задачі по здійсненню планування, організації, мотивації, комунікації та контролю.

 

З іншого боку, менеджери будь-якої ланки управління при прийнятті управлінських рішень стикаються з широким діапазоном запитань: як схарактеризувати проблему прийняття рішень за наявності декількох критеріїв; в обов’язки кого входить аналіз проблемної ситуації; як використати попередній досвід і знання для розв’язання проблеми; яким способом буде здійснюватись контроль за виконанням рішення.

 

Також важливо враховувати, що процес прийняття рішень менеджерами не є чітким послідовним виконанням етапів, що запропонований в теоретичних положеннях щодо прийняття управлінських рішень. Тому важливо визначити діапазон задач прийняття рішень на різних ланках управління бізнес-процесами.

 

Під час заходу були розглянуті питання, що виникають перед менеджером при прийнятті управлінського рішення, а саме наявність альтернативних варіантів та вибору раціональної моделі прийняття рішень.

Крім того, було розглянуто декілька практичних ситуацій, на які студенти пропонували своє рішення стосовно ціноутворення, вибору стратегії для підприємства, та пропозиції до відновлення нашої економіки після війни.

В цілому лекція пройшла у дружній  та теплій атмосфері. Такі зустрічі є дуже цікавими, інформативними та корисними для здобувачів, що мотивують їх до подальшого  навчання.

Метіль Т.К. завідувачка,  к.е.н.,
доц. кафедри управління підприємницькою та туристичною діяльністю