Міжнародна літературна подія

5-6 травня 2022 року румунське поетичне товариство міст Бреїла та Галаць, що межують з українською Бессарабією, провело кілька культурних заходів міжнародного формату – Презентація книг та Поетичні читання. Перші зустрічі пройшли 5 травня в музеї Браїли «Карол I» та в Центральній міській бібліотеці м. Галаць «V.A. Urechia» у просторі Літературного салону «Axis Libri». В рамках культурної програми відбулась презентація книг члена Союзу письменників Румунії Віолети Краю «Inima Vinului Verde» («Серце зеленого вина») та «La masa lui Fernando» («За столом із Фернандо») та дві антології сучасної румуномовної поезії митців південної Бессарабії – «Spațiul Liric» («Ліричний простір») і «Ecoul Bugeacului» («Відлуння Буджака»). Координаторами першого видання виступили адміністратор Інформаційного центру Румунії при ІДГУ Наталія Урсу, поетеси і громадські діячки Віолета Краю та Міхаела Дінка. Видання «Ecoul Bugeacului»/«Відлуння Буджака» є двомовним: сучасна румуномовна поезія південної Одещини в ньому представлена в паралельних перекладах українською мовою. Його підготовка відбулася в рамках реалізації проєкту МОН України в Ізмаїльському державному гуманітарному університеті «Регіональна література і живопис» (2019-2022). Упорядниками виступили проф. ІДГУ Тетяна Шевчук (керівник проєкту), проф. ІДГУ Галина Райбедюк (відповідальний виконавець проєкту) та координатор випуску Наталія Урсу. До збірки увійшли твори членів поетичного клубу “Відлуння Буджака” (Ecoul Bugeacului) Вадима Бачинського, Іона Бику, Єфросінії Кожокару, Анатола Маноле, Віктора Капсамуна, Віри Баліка-Бойнегрі. Редакційну колегію цього унікального видання склали: Любов Бурлак, співробітник Інформаційного центру Румунії при ІДГУ, укладач перекладу; Олександр Кара, доцент ІДГУ, Заслужений художник України; Марина Копаной, голова літоб’єднання імені Михайла Василюка, яка здійснила художній переклад творів та Світлана Глущук, доцентка ІДГУ, відповідальна за загальне редагування тому. Книга відкриває перед широким колом читачів унікальну грань нашої багатомовної національної культури в її багатстві та розмаїтті.

 

Зустріч пройшла в атмосфері живого спілкування та взаємного інтересу.  Студенти транскордонного факультету університету “Dunărea de Jos” м. Галаць та студентка ІДГУ Наталія Янцос декламували вірші з антологій румунською та українською мовами. Естетичний аспект органічно поєднувався з професійним літературознавчим аналізом презентованого художнього доробку: виступами д-ра Віорела Комана та проф., д-ра Валентина Попа (музей Бреїли «Карол I»); літературознавця і редактора «Revista Poezia» Маріуса Келару (Ясси); письменника і літературного критика Аді Г. Секара (Галаць), письменника Стеріана Вікола;  проф. Петру Іманді (Галаць); проф. ІДГУ Тетяни Шевчук (Ізмаїл) та Наталії Урсу, – упорядника антології сучасної румуномовної поезії митців південної Бессарабії.

 

6 травня відбулися поетичні читання в Будинку Союзу письменників Румунії м. Бреїла за участі творчої інтелігенції у форматі відеоконференції з митцями Буджака та Кармен Дімітріу (Ізраїль). Творча зустріч пройшла на одному диханні, митці познайомилися з відеопрезентацією книги Іона Бику «Strigătul tăcerii», обмінялися естетичними враженнями та обговорили плани щодо нових спільних проєктів.

 

Усі заходи пройшли у теплій, дружній атмосфері та заклали основи подальшої міжнародної співпраці бессарабських поетів і літературознавців ІДГУ з колегами з Румунії. А фонди сучасної румуномовної літератури при факультеті іноземних мов ІДГУ значно поповнились виданнями сучасних румунських поетів придунайського пограниччя, якими щедро ділилися митці.

проф. Тетяна Шевчук