Підсумкова атестація на факультеті іноземних мов

З 17 лютого 2022 року на факультеті іноземних мов триває підсумкова атестація здобувачів вищої освіти ОС «магістр». На факультеті працюють дві Екзаменаційні комісії під керівництвом професорів Тетяни Шевчук та Андрія Колесникова.

Здобувачі вищої освіти продемонстрували глибокі знання з державної та іноземних мов, надавши вичерпні фахові відповіді на актуальні питання з філології. Іншими важливими складовими атестаційного іспиту стали питання з методики викладання іноземної мови та світової літератури в ЗЗСО.

 

В останні роки літературознавці ІДГУ використовують передовий досвід європейських університетів, замінивши традиційну форму білета зі світової літератури на розкриття макротеми за допомогою презентацій, яку здобувач отримує заздалегідь. Так, фахівці мають змогу оцінити не загальні знання з предмету, а вміння здобувача вищої освіти якісно підготувати огляд того чи іншого аспекта: вивчення монографій та дисертаційних досліджень з проблемного питання з демонстрацією на екрані обкладинок видань; визначення ключових дефініцій; демонстрацію доказової бази у вигляді цитат з обов’язковим посиланням на джерело; можливості застосування теми у міждисциплінарному вимірі, зокрема, і місце творчого доробку письменника або естетичного напрямку в шкільній програмі «Світова література» з розкриттям можливостей практичного застосування результатів у шкільному літературознавстві.

 

Відповіді здобувачів на питання екзаменаційних білетів з української мови і літератури, методики їх викладання свідчать, що вони засвоїли програмний матеріал, добре орієнтуються в основних поняттях і категоріях українського мовознавства та літературознавства. Усі магістранти в цілому продемонстрували достатню літературну ерудицію, ґрунтовне знання художніх текстів, науково-критичних джерел, належне володіння навичками літературознавчого аналізу, обізнаність із психолого-педагогічними принципами організації навчальної роботи студентів, знання специфіки застосування новітніх освітніх технологій у вищій школі й особливостей організаторської та координаційної діяльності у закладі вищої освіти.

Шикиринська О. Б.,
заступник Голови екзаменаційної комісії,
доц. кафедри англійської філології