Зміцнюємо освітньо-наукові мости

Відомо, що інтелектуальна потужність кожного вишу великою мірою узалежнена від продуктивних і паритетних освітніх та науково-творчих взаємин. Ізмаїльський державний гуманітарний університет на цих теренах провадить доволі активну й результативну діяльність. У цьому плані, вочевидь, має реальні досягнення кожна з кафедр нашого, єдиного на півдні Одещини державного вищого закладу освіти.

 

Доволі плідною й тривкою  на сьогодні є тісна співпраця філологів-україністів ІДГУ та Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка. Про це йшлося на творчій зустрічі 6 серпня, високим гостем якої був пан Олег Рарицький – доктор філології, професор, відомий в Україні літературознавець, завідувач кафедри історії української літератури та компаративістики Огієнкового вишу. На зустрічі були присутні ректор університету професор Ярослав Кічук, декан факультету української філології та соціальних наук доцент Іван Татаринов, професор кафедри української мови та літератури Галина Райбедюк. Власне, з її ініціативи кафедри обох вишів давно й результативно співпрацюють у багатьох  напрямах. Олег Рарицький є членом редколегії та незмінним автором кафедрального наукового збірника «Філологічні діалоги». Він виступив опонентом дисертації нині доцента Лілії Фоміної (наук. кер. – проф. Райбедюк Г. Б.), ініціатором публікації на сторінках різних кам’янець-подільських видань липознавчих праць ізмаїльської дослідниці творчості Юрія Липи доцента Алли Погорєлової, а також багатьох студій з україністики інших викладачів кафедри. Одностайність освітньо-наукових інтересів засвідчують різноманітні наукові форуми, зокрема традиційні конференції, студентські читання, інноваційні публічні відкриті лекції, взаємне рецензування навчальних і навчально-методичних посібників, наукове стажування тощо. У ході активного обговорення спільних проєктів обидві сторони обмінялись досвідом, цікавими ідеями та пропозиціями й окреслили реальні шляхи майбутніх перспектив. Професор-гість подарував нашій бібліотеці свої найновіші посібники, рецензентом одного з яких виступила Райбедюк Г. Б. Натомість він отримав у подарунок до особистої та університетської книгозбірні кілька видань, підготовлених ізмаїльськими науковцями.

 

Дякуючи панові Олегу Рарицькому, ректор ІДГУ професор Ярослав Кічук висловив щире сподівання на подальшу розбудову й употужнення освітньо-наукових взаємин між Ізмаїльським гуманітарним вишем та Кам’янець-Подільським національним університетом імені Івана Огієнка.

Професор Галина Райбедюк