Translation Aspects in Bessarabian Kaleidoscope

Сьогодні, 18 травня 2021 року, з нагоди Всеукраїнського дня науки, в Ізмаїльському державному університеті відбувся захід, в якому взяла участь кафедра англійської філології.

 

Доцент кафедри Четверікова О. Р. провела відкриту лекцію під назвою «Перекладацькі аспекти в Бессарабському калейдоскопі» («Translation Aspects in Bessarabian Kaleidoscope»). На лекції були присутні здобувачі вищої освіти 1-4 курсів ОС «бакалавр», 1 курсу ОС «магістр» та представники професорсько-викладацького складу факультету іноземних мов.

 

Структура заняття складалася з двох частин та відповідала його меті – розвивати творче та логічне мислення студентів, креативний підхід до вирішення поставлених завдань.  У першій частині лекції було розкрито найактуальніші питання визначення та перекладу різноманітних термінів, їх побудови і функцій. Наведені приклади мали пряме відношення до провідних економічних галузей міста Ізмаїл. У другій частині лекції підіймалися питання лінгвоперекладознавства та лінгвокультурології. Було пояснено особливості назв кулінарних страв національних меншин, які проживають на території Південної Бессарабії, та їх перекладу.

 

Лектором було підібрано цікавий науковий матеріал, що дозволив застосовування прийомів розповіді, характеристики, пояснення, коментування та зберегти стійку увагу слухачів протягом всього заняття. Окрім того, О.Р. Четверікова постійно залучала студентів до активної участі у занятті, використовуючи сучасні методичні прийоми та заохочувальні стимули.  Наприкінці лекції студенти подякували за цікавий поданий матеріал і заняття, позитивні емоції та враження.

 

Лекція була проведена на високому науковому і навчально-методичному рівні й отримала схвальні відгуки від викладачів, зокрема відзначено професіоналізм та широку ерудицію лектора, вміння зосередити увагу слухачів на головних положеннях матеріалу лекції, створити творчу та робочу атмосферу.

Галина Олейнікова, доцент, завідувачка кафедри англійської філології