З перемогою, Вікторіє!

Здобуте Вікторією Демидчик-Асаржи призове перше місце у секції «Актуальні питання української філології» румуномовної магістрантки – то не просто перемога учасниці XI Всеукраїнської студентської науково-практичної конференції «Пріоритетні напрями європейського наукового простору: пошук студента» (Ізмаїл, 2021, 14.05). Це щось надто більше й важливіше. Бо позаду – титанічна праця над освоєнням багатств українського слова, ґрунтовне опанування теорією та практикою конгеніального перекладу й «секретами» компаративістики, заглиблення у поетичні джерела материнської румунської мови й глибока повага до слова українського, щире намагання вивчити його достеменно, відчути, зрозуміти й полюбити…

Відтак талановиті ліричні одкровенні та філософські медитації буджацького поета Іона Бику не тільки зазвучали українською (блискучі переклади здійснені Мариною Копаной), але й були представлені у проникливому аналізі фактично зрілого молодого літературознавця… Скажу чесно, що в мене, як у наукового керівника, це перша практика подібного характеру, воднораз, вона виявилась неочікувано захоплюючою, цікавою, евристичною.

 

Вікторія – неймовірно працьовита, цілеспрямована, ґрунтовна, а ще – рідкісно вихована, шляхетна, толерантна. Гадаю, що ця перемога – то закономірний етап на шляху її наукових пошуків, бо цей рік для неї – то активна й копітка праця над собою, своєю самоосвітою, апробація результатів власних наукових напрацювань, це участь у багатьох науково-творчих форумах (Всеукраїнська науково-практична конференція з нагоди Міжнародного дня рідної мови та на відзначення 30-ї річниці незалежності України «Українська мова як фактор єдності незалежної України: стан і проблеми удержавлення», Шевченківські студентські наукові читання, Міжнародний поетичний фестиваль «Пізнаємо поетів» і презентація книги Іона Бику «Крик мовчання»[«Strigătul tăcerii»] та ін.).

Попереду – неосвоєні обрії багатого літературного ландшафту Придунав’я. Текст доповіді «Художній світ лірики Іона Бику: текст і контекст»увійде окремою публікацією до студентського наукового збірника ІДГУ. Я щиро вітаю Вікторію з перемогою, пишаюся нею, радію кожному її здобутку і, звичайно, бажаю употужнення віри у свої сили і нових висот! Нехай Ваш, Вікторіє, науковий шлях буде успішним і результативним, безхмарним і сонячним!

 

І насамкінець скажу, що дослідження сьогоднішньої переможниці є важливим внеском у нині чинний проєкт МОН України в Ізмаїльському державному гуманітарному університеті «Регіональна література і живопис етнічних груп Українського Придунав’я як засіб формування колективної ідентичності локального соціуму» (ДР 0119U100996, 2019-2021). (Науковий керівник – професор Тетяна Шевчук, відповідальний виконавець – професор Галина Райбедюк).

 Галина Райбедюк, професор