Створення та діяльність соціальних підприємств: обмін досвідом Україна-Румунія

У результаті відрядження до м. Ясси (Румунія) в рамках проєкту «EU4Youth – Вплив соціальних інновацій – стратегічне партнерство!» за підтримки Фундації «Алетурь дє Вой», МГО «Нове покоління Європи»  представниками університету було відвідано декілька соціальних підприємств, серед яких: Anticafenea (Антикафе), Navigator (дитячий центр), Summasana (підприємство, що надає послуги харчування).

 

Перше підприємство Anticafenea (Антикафе) – це сучасний coworking-place, який надає тобі можливість не тільки попрацювати з хорошим інтернетом і безкоштовним чаєм з печивом, а й пропонує будь-які розваги: від настільних ігор і консолей до караоке.  Дорожні розв’язки, зупинки громадського транспорту і супермаркет розміщені неподалік, при цьому у бізнес-центрі тихо,  шум з проспекту майже не відчувається.

 

Тепер про ціни: тут дуже дешево у порівнянні з будь-яким кафе.  Оплачуєш лише час перебування й додатково отримуєш необмежені ласощі: тістечка, печиво та  ін. Чай та каву можна зробити в арт-просторі. До того ж тут є кофе-машина та техніка для розігріву їжі, яку можна принести з собою або замовити на місці.

 

Крім того, можна орендувати зал (ціни розміщені на офіційному сайті антикафе). Тут люди мають змогу займатися творчістю, презентувати свої здобутки, ділитися враженнями і обговорювати нові ідеї, проводити тематичні вечори, майстер-класи, семінари, тренінги, заводити нові знайомства та просто відпочивати з книжкою на колінах і чашкою чаю чи кави, спостерігаючи за бурхливою діяльністю інших. Тобто, завжди є чим зайнятися.

 

Це місце більше розважального характеру, але й коворкінг тут теж буває (переважно в ранковий час), так що і попрацювати можна, і пограти.  Креативний простір антикафе налічує кілька кімнат: велика зі столиками та диванами, середня з кухонною зоною, кімната відпочинку, ще один зал, який підходить для роботи, і родзинка закладу – так званий «кабінет гендиректора», місце для усамітнення із зручним диваном  і подушками.

 

Про «заборони»: головне – належно себе вести, тобто кричати і влаштовувати погроми вам не дозволять, але це елементарні правила поведінки, яких необхідно дотримуватися в будь-якому закладі.  Антикафе можна назвати справжньою знахідкою і для роботи, і для відпочинку.

 

Друге соціальне підприємство Navigator (дитячий центр) пропонує послуги  для дітей за віком  від 6 років та більше, а саме: виконання уроків за шкільною програмою, додаткових занять з навчання різним мовам, малювання, музиці тощо. До штату персоналу входять 5 чоловік, якщо необхідні додаткові спеціалісти, їх запрошують зі шкіл міста. Всього нараховують 40 вихованців, серед яких є діти найбільш вразливих категорій населення, які не оплачують надані послуги, та діти, які оплачують послуги. Тобто є присутність головних складових, без яких не може існувати соціальне підприємництво, – це соціальна цінність та прибуток. Розподіл співвідношення цих складових залишається на розсуд засновників, але наявність обох одночасно є обов’язковою.

 

Третє підприємство Summasana (підприємство, що надає послуги у сфері харчування) – це послуги з виготовлення їжі, кулінарної продукції та її організації при реалізації споживання. Прибуток  витрачається на заробітну плату, а також, що найголовніше, на вирішення певної соціальної проблеми, а саме: годування представників вразливих категорій населення, доставки продуктів літнім людям, які потребують уваги та психологічної підтримки, та проведення з ними бесіди.

 

Таким чином, вивчення досвіду Румунії щодо створення та діяльності соціальних підприємств є на сьогодні дуже актуальним та інноваційним питанням, а приклад його реалізації дає можливість всім зацікавленим переконатися у реальності впровадження та функціонування подібних проєктів в Україні за підтримки державної та місцевої влади.

 

Колектив Ізмаїльського державного гуманітарного університету виражає  подяку Фундації «Alaturi de Voi», Молодіжній громадській організації «Нове покоління Європи» та бажає подальшого процвітання, плідної праці, нових проєктів та успіхів!

Метіль Т.К.,  доцент, завідувач кафедри управління підприємницькою
та туристичною діяльністю