Пам’яті О. Я. Савченко присвячується

Круглий стіл «До 30-річчя Всеукраїнської асоціації Василя Сухомлинського»

Створимо найкращу освіту – змінимо світ,

у якому живемо ми і житимуть наші діти

(О.Я. Савченко)

24 березня 2021 року відбулося засідання круглого столу «До 30-річчя Всеукраїнської асоціації Василя Сухомлинського (пам’яті О. Я. Савченко присвячується)» в режимі онлайн на платформі Google Meet, організоване сектором сухомлиністики відділу педагогічного джерелознавства та біографістики Державної науково-педагогічної бібліотеки України імені В. О. Сухомлинського НАПН України та Всеукраїнською асоціацією Василя Сухомлинського. У заході взяли участь понад 50 освітян з різних регіонів України і навіть з Польщі, у тому числі потужна команда представників академічної спільноти Ізмаїльського державного гуманітарного університету:

– Кічук Надія Василівна, доктор педагогічних наук, професор, декан педагогічного факультету;

– Граматик Надія Василівна, кандидат педагогічних наук, доцент кафедри дошкільної та початкової освіти;

– Біла Олена Олександрівна, доктор педагогічних наук, професор кафедри дошкільної та початкової освіти;

– Іванова Дора Георгіївна, кандидат педагогічних наук, доцент, завідувач кафедри дошкільної та початкової освіти;

– Баштовенко Оксана Анатоліївна, кандидат біологічних наук, доцент, завідувач кафедри фізичної культури, біології та основ здоров’я;

– Звєкова Вікторія Корніївна, кандидат педагогічних наук, доцент, завідувач кафедри загальної педагогіки та спеціальної освіти;

– Замашкіна Ольга Дмитрівна, кандидат педагогічних наук, доцент кафедри права і соціальної роботи;

– Комурзан Лілія Андріївна, студентка 1 курсу педагогічного факультету кафедри музичного й образотворчого мистецтв. Науковий керівник – Бухнієва Олена Анатоліївна, кандидат педагогічних наук, доцент кафедри музичного й образотворчого мистецтв.

 

Освітяни з теплом у серці гортали сторінки з історії створення Всеукраїнської асоціації В. Сухомлинського; згадували різні аспекти діяльності її фундаторки академіка О. Я. Савченко, авторки педагогічної системи формування пізнавальної самостійності молодших школярів, яка зробила неоціненний внесок у розвиток дидактики початкової школи та доклала величезних зусиль для забезпечення становлення сухомлиністики в Україні та у зарубіжжі. Учасники круглого столу дізналися багато цікавого про діяльність Асоціації, її зв’язок із вітчизняними установами та закладами освіти різних країн; джерела вивчення діяльності Асоціації в сучасному інформаційному просторі.

 

Під час доповіді з теми «Домінантність ідеї комфортного дитинства у сухомлиністиці та творчому доробку О. Савченко» проф. Кічук Н. В відзначила, що саме комфортність сучасної дитини як здобувача освіти становить зону найбільших педагогічних втрат. Потрібно по-новому оцінити ідеї В.О. Сухомлинського та його послідовників відносно віднайдення якісно нових джерел мотивації учіння дитини; саме це зробить її навчання «переможним», а дитинству додасть ознак комфортності.

 

Надія Василівна підкреслила, що ідея комфортності дитини-учня, екологія дитинства як унікального вікового періоду – чи не найвиразніше реалізована у науково-практичному доробку О.Я. Савченко – визнаного авторитету в царині педагогіки, нею науково встановлено та комплексно практично апробовано на рівні навчально-методичного супроводу принаймні 4 орієнтири :

– сформоване у дитини вміння вчитися;

– навчання – це наполеглива праця, щоб зробити її цікавою, вчитель має «знати і розуміти світ Дитинства» (за висловом О.Я. Савченко в підручнику «Дидактика початкової школи»);

– дитиноцентризм як наскрізна вимога початкового навчання;

– партнерство з сім’єю дитини та з різними соціальними інституціями.

Надія Василівна зауважила, що наукова біографія О.Я. Савченко є широко відомою, а особистісна – розпочалася саме в Ізмаїлі. Нам пощастило, що наш університет став тим закладом вищої освіти, з якого розпочався шлях О.Я. Савченко – видатного науковця, світлої Особистості, яскравого послідовника В.О. Сухомлинського.

 

З відчутним душевним трепетом виступила кандидат педагогічних наук, доцент кафедри права і соціальної роботи Замашкіна О.Д. з доповіддю «Постать О.Я  Савченко в світлі ідей сухомлиністики». Вона ґрунтовно проаналізувала життєвий шлях і науково-методичний доробок Олександри Яківни, розповіла цікаві й маловідомі факти з її дитинства і студентської юності, яка минула в стінах нашого університету.

 

Тематику заходу розширили виступи щодо педагогічного доробку та увічнення пам’яті О. Я. Савченко, практичного втілення ідей В.О. Сухомлинського. Зокрема, під час доповіді викладачів ІДГУ було проаналізовано особливості розвитку природничої освіти в контексті просвітницької діяльності Всеукраїнської асоціації Василя Сухомлинського (доц. Граматик Н.В.); погляди О.Я. Савченко на здоров’я як динамічну категорію (доц. Баштовенко О.А.)

 

З доповіддю «Педагогічні ідеї В. Сухомлинського в роботах О. Я. Савченко» виступила студентка 1 курсу педагогічного факультету Л. А. Комурзан, яка на честь пам’яті О. Я. Савченко заспівала ліричну пісню «Рідна мати моя», що її співають на уроках музичного мистецтва, спираючись на ідеї педагогіки сімейного виховання В.О. Сухомлинського. Пісня овіяла зустріч теплом та стала яскравим фіналом заходу.

 

Підводячи підсумки засідання круглого столу, учасники підкреслили, що основним видом діяльності Всеукраїнської асоціації Василя Сухомлинського впродовж цих років були й залишаються надалі міжнародні та всеукраїнські педагогічні читання «Василь Сухомлинський у діалозі з сучасністю». Співголова Асоціації О. В. Сухомлинська висловила подяку науковцям та педагогам-практикам із усіх куточків України, без яких діяльність Асоціації була б неможливою, за їх зусилля у впровадженні й розповсюдженні педагогічної спадщини В. О. Сухомлинського. Особливо було відзначено, що у час нових викликів постать О. Я. Савченко назавжди залишиться символом Асоціації, прикладом духовності, жертовності справжнього науковця.

 

Вшановуючи пам’ять Олександри Яківни Савченко, хочеться висловитися словами В.О. Сухомлинського: «Людина народжується на світ не для того, щоб зникнути безвісною пилинкою, а для того, щоб лишити по собі слід вічний».

 

Під час підготовки публікації використано матеріали з сайту Державної науково-педагогічної бібліотеки України імені В. О. Сухомлинського НАПН України

URL: https://dnpb.gov.ua/ua/naukovi-zakhody/kruhli-stoly/do-30-richchya-vseukrayinskoyi-asotsiatsiyi-vasylya-sukhomlynshoho/?fbclid=IwAR1LdYcfztze8ydse8ouTuQiDbRoec1YIV590MCqo-hnpLPyRREmvMLh0zA

Лілія Комурзан, студентка 1 курсу
педагогічного факультету ІДГУ