Наукові інновації в лінгводидактиці від кафедри української мови і літератури ІДГУ

Вийшов друком навчальний посібник «Парадигмологія української мови: теоретичні питання» доктора філологічних наук, професора, завідувача кафедри української мови і літератури Ізмаїльського державного гуманітарного університету Андрія Олександровича Колесникова.

 

У посібнику розглянуто парадигмологію як нову окрему галузь лінгвістики, визначено її місце щодо морфології, в граматиці і мовознавстві загалом; схарактеризовано базові поняття парадигмології, визначено її основні завдання і проблеми; в аспекті цієї проблематики проаналізовано найважливіші спірні питання граматики. На підставі білатеральності структури морфологічних парадигм, автор подає типологію парадигм української мови, визначає поняття їхньої неповноти, лакунарності, дефектності, диспропорції на прикладах літературної та діалектної форм української мови. До кожного розділу подано запитання і завдання, текстовий матеріал доповнений таблицями, схемами, діаграмами. Посібник містить список літератури та перелік умовних скорочень.

Для студентів, аспірантів, науковців, викладачів, усіх, кого цікавлять українська мова, питання граматики.

 

Автор висловлює безмежну вдячність своєму Вчителеві та ідейному натхненникові – доктору філологічних наук, професору, директорові Інституту української мови НАН України Гриценку П. Ю., відданому і безстрашному борцеві за рідну українську мову, який, не покладаючи рук, безустанно працює над її збереженням, розвитком і повноформатним удержавленням, відстоюючи її істинне історичне прадавнє гідне місце з-поміж інших мов (зокрема й споріднених), наголошує, з опорою на діалектологічні дослідження як своєрідні політичні документи, на широкому (значно ширшому за територіальні межі України) її територіальному розпросторенні. Саме спілкування з ним спонукало автора поглянути на проблеми парадигмології української мови як нерозривної єдності живої діалектної її форми і літературного стандарту, а на діалектологію – з позицій мультидисциплінарності – єдності територіальної і соціальної діалектології, когнітивно-дискурсивних інтерпретацій мовних проявів.

 

Щиро вдячний автор рецензентам видання, якими, окрім Павла Юхимовича Гриценка, зголосилися бути доктор філологічних наук, професор, завідувач кафедри української філології та загального мовознавства ДЗ „Луганський національний університет імені Тараса Шевченка” Глуховцева К. Д., доктор філологічних наук, професор, професор кафедри прикладної лінгвістики Національного університету „Одеська юридична академія” Колесник В. О., а також рецензентам від кафедри української мови і літератури ІДГУ. Велике спасибі співробітникам відділів діалектології; граматики та наукової термінології; лексикології, лексикографії та структурно-математичної лінгвістики; стилістики, культури мови та соціолінгвістики Інституту української мови НАН України та ін. лінгвістам за сприяння у роботі та доброзичливе ставлення, плідні дискусії, що стимулювали науковий пошук.

 

Окрема подяка за сприяння у виданні – ректорові ІДГУ, доктору педагогічних наук, професорові Ярославу Валерійовичу Кічуку.

 

Із посібником вже можна ознайомитися в бібліотеці, читальному залі, на кафедрі української мови і літератури ІДГУ, незабаром він з’явиться на полицях провідних бібліотек України, в бібліотеці ім. І. Котляревського м. Ізмаїл, в Інституті української мови НАН України.

 

Із запитаннями щодо посібника можна звертатися за електронною адресою кафедри kaf_ukr_movlit@ukr.net та особисто до автора akolesnykov2015@ukr.net.

Завідувач кафедри української мови і літератури
А. О. Колесников