Сповідуймо Шевченкові ідеї служіння Україні!

Професорсько-викладацький склад кафедри української мови і літератури долучився до унікального проєкту до 150-річчя НТШ (Наукове товариство імені Шевченка – всесвітня українська академічна організація, багатопрофільна академія наук українського народу; рушійна сила формування та розвитку української науки від кінця ХІХ ст., з діяльністю якої пов’язані імена таких відомих діячів культури і науки України, як Олександр Кониський, Михайло Грушевський, Іван Франко, Володимир Гнатюк, Володимир Антонович, Іван Крипʼякевич, Володимир Шухевич, Степан Смаль-Стоцький, Іван Зілинський, Іван Верхратський; а світовий рівень діяльності НТШ підтверджують численні іноземні дійсні його члени, зокрема, Альберт Ейнштейн, Ян Бодуен де Куртене, Томаш Масарик, Макс Планк, Олексій Шахматов та багато інших) із назвою – «Мовознавча комісія. Золота колекція», який упродовж 2021-2022 років дасть змогу мовознавцям і гумінатаріям загалом зустрітися на відкритих лекціях, презентаціях, практикумах, семінарах та вебінарах, аби вони змогли висловити свої міркування, послухати інших дослідників та сформувати уявлення про сучасну українську мовознавчу науку в її тісних зв’язках з іншими дисциплінами.

 

Першу відкриту лекцію із цієї серії провів 12 березня 2021 р. дійсний член НТШ, директор Інституту української мови (а також почесний професор ІДГУ), професор Павло Юхимович Гриценко «Українська мова сьогодення: парадигма удержавлення». На лекції в онлайн-просторі були присутні близько 100 провідних науковців України – прогресивна патріотична еліта нашої держави.

 

Читаючи лекцію, та в дискусії Павло Юхимович наголосив на проблемі мовної експансії інших держав на теренах України (особливо таких її регіонів як Південна Бессарабія, Закарпаття, Буковина) і невідворотності для справжніх патріотів України усвідомлення істини – «Чия мова – того і влада», а відтак – прийняття україноцентричної ідеології, відстоювання прав української мови на всіх теренах її побутування, а в Україні – тим паче.

 

Щиро дякуємо за геніальну лекцію директорові Інституту української мови НАН України Павлові Гриценку, організаторам конференції, зокрема Голові НТШ Роману Кушніру, заступниці Голови НТШ Лідії Бойчишин та голові Мовознавчої комісії НТШ Ганні Дидик-Меуш, а також Галині Тимошик, секретареві Мовознавчої комісії НТШ.

 

До речі, лекція Павла Юхимовича Гриценка, як і його історичний, без перебільшення доленосний для української мови виступ на засіданні Конституційного Суду України (https://www.youtube.com/watch?v=gtoQKYd4D0Q), удоступнена на теренах інтернету – на ютубі (https://www.youtube.com/watch?v=YvKAa2fR2Ek). Саме такий формат дає змогу бути присутній необмеженій кількості учасників, за що – окреме спасибі організаторам.

Завідувач кафедри української мови і літератури,
доктор філологічних наук А. О. Колесников