Свято з нагоди Дня української писемності та мови у колі філологів України

День української писемності та мови колектив кафедри української мови і літератури Ізмаїльського державного гуманітарного університету відзначив у дружньому колі колег-однодумців, студентів з інших закладів вищої освіти України, вчителів української мови і літератури півдня Одещини в межах традиційного всеукраїнського круглого столу, присвяченого обговоренню актуальних питань, повʼязаних із фукціонуванням української мови в полілінгвальних регіонах України, зокрема й таких, як південь Одещини.

 

До теплої двогодинної наукової онлайн-зустрічі на платформі Google Meet (модератор – доц. Делюсто М. С.) долучилися викладачі та студенти Житомирського державного університету імені Івана Франка (доц. Гримашевич Г. І., студенти магістратури Катенцова К. О., Левченко Д. І.), Одеського національного університету ім. І. І. Мечникова (студентка магістратури Генова О. В.), Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського (доц. Горофʼянюк І. В., вчитель української мови і літератури Бондарук Ю. О.) та ін. Відкрив захід декан факультету української філології та соціальних наук доцент Татаринов І. Є., який наголосив на етноконсолідаційній функції української мови у розвитку держави, на важливості підтримки української мови на теренах Південної Бессарабії.

 

У межах проблемного поля круглого столу було обговорено широке коло питань, зокрема: стан і проблеми удержавлення української мови в багатомовному межиріччі Дністра і Дунаю (д.філол.н., завкафедри А. О. Колесников), регіональний топос лірики поетів Придунав’я крізь призму художньої мови (к.філол.н., проф. Райбедюк Г. Б.), автокоментування понять у діалектних текстах місцевих українських говірок (к.філол.н., доц. Циганок І. Б.), анклавні українські говірки в Республіці Молдова: стан вивчення (к.філол.н., доц. Горофʼянюк І. В.), специфіку діалектної антропонімії Українського Подунав’я (к.філол.н., доц. Соколова А. В.), міфопоетичний модус лірики поетів Придунав’я: регіональний і загальнонаціональний контекст (к.філол.н., доц. Фоміна Л. Г.), полілінгвізм як чинник динаміки мов і діалектів межиріччя Дністра і Дунаю (студентка магістратури Кравченко Н. М.), проблеми навчання української мови в школах з різним національним складом півдня Одещини (Кушнір Ю. О., вчитель української мови і літератури, с. Красне Тарутинський р-н), поняття гендеру в мовознавстві: історія питання (вчитель української мови і літератури, с. Ларжанка Ізмаїльський р-н), динамічні ознаки синтаксичного рівня українських говірок межиріччя Дністра і Дунаю (вчитель української мови і літератури, с. Красна Коса Білгород-Дністровський р-н) та ін.

 

Оргкомітет круглого столу щиро дякує учасникам заходу! І надалі докладатимемо усіх зусиль, щоб такі плідні наукові зустрічі, присвячені збереженню і розвитку державної мови в поліетнічних регіонах України, тривали.

Доц. Делюсто М. С.