З днем дошкілля!

27 вересня Україна відзначає Всеукраїнський день дошкілля. Щиро вітаємо вихователів та всіх працівників закладів дошкільної освіти з професійним святом! Адже дошкільний вік – важливий і відповідальний період у житті дитини, в якому формується особистість, закладаються основи здоров’я. Цікаве дитинство і подальша доля кожної дитини залежить від мудрості вихователя, його терпіння, уваги до внутрішнього світу дитини. Через слова й дії своїх вихователів дошкільнята пізнають довкілля, розкривають секрети навколишнього світу, вчаться любити і цінувати свою Батьківщину. Важко оцінити важливість роботи вихователя та й кожного, хто працює в дитячих садочках, і допомагає в цей непростий час батькам виховувати підростаюче покоління. Ідея цього загальнонаціонального свята – допомогти суспільству звернути більше уваги на дошкільне дитинство, підвищити престиж професії вихователя та працівника закладу дошкільної освіти.

 

Цікаво, що історія святкування Дня дошкілля розпочалася ще у 2006 році, з ініціативи загальноукраїнських видань для працівників дошкільної освіти. 5 листопада 2010 року відбувся І Всеукраїнський з’їзд педагогічних працівників дошкільної освіти. Його учасники підтримали ініціативу освітян щодо створення Всеукраїнської Асоціації працівників дошкільної освіти та щорічного відзначення 3 листопада Дня дошкілля України. Всеукраїнська громадська організація «Асоціація працівників дошкільної освіти», яку очолила Ніна Омельяненко, була заснована в червні 2011 року. 23 березня 2012 року Асоціація звернулася до МОНмолодьспорту України з проханням відзначати 27 вересня День працівників дошкільної освіти на всеукраїнському рівні (в календарі державних свят і пам’ятних дат це був День вихователя і всіх дошкільних працівників). За ініціюванням Асоціації влітку 2012 року було проведено конкурс логотипів Дня дошкілля.

 

У 2016 році Міністерство освіти і науки України розробило проєкт Указу Президента України «Про Всеукраїнський день дошкілля», знов-таки за пропозицією Асоціації працівників дошкільної освіти. Первісно у проєкті датою відзначення обрали 27 вересня, та зрештою приурочили до свята Віри, Надії, Любові та Софії — до 30 вересня.

 

Зазвичай урочистості відбуваються на всеукраїнському, районних та міських рівнях: Тиждень дошкільної освіти, конкурс «Вихователь року», свято за участі всіх працівників, дітей та їхніх батьків, представників громадськості і благодійників, віншування найкращих працівників і ветеранів галузі, виставки творчих робіт дітей та працівників ЗДО, мистецькі фестивалі, благодійні акції на користь дошкільних закладів, соціально незахищених сімей, хворих дітей, майстер-класи, семінари, практикуми, тренінги, ділові ігри тощо. Серед спеціальних заходів — мультимедійні презентації перспективного досвіду роботи, випуски інформаційних збірників/бюлетенів, створення відеофільмів про кращі місцеві заклади дошкільної освіти, символічні посвяти молодих спеціалістів у професію, фахові конкурси.

 

Наразі в галузі дошкільної освіти працює майже 310 тис. працівників, з них понад 130 тис. педагогів. Підготовка фахівців дошкільної освіти в Ізмаїльському державному гуманітарному університеті розпочалася в 2014 році за ОС «бакалавр», а з 2017 року – за ОС «магістр». Випускники спеціальності 012 Дошкільна освіта успішно працюють в усіх куточках південної Бессарабії не лише вихователями, а вже й методистами, директорами закладів дошкільної освіти. Пишаємося своїми випускниками! Щиросердно вітаємо всіх причетних до свята Дошкілля, свята дитячої посмішки, щастя, щирості та теплоти! Бажаємо безмежної любові до дітей і до своєї професії, творчого натхнення, удачі, міцного здоров’я, родинного затишку та злагоди, сили духу для нових професійних здобутків. Хай в системі освіти відбудуться глобальні позитивні зміни! Усім звершення найсміливіших сподівань!

 

Сьогодні, 27 вересня об 11.00 год., відбудеться відзначення Всеукраїнського дня дошкілля в режимі відео трансляції. Програма святкування Всеукраїнського дня дошкілля передбачає привітання т.в.о. Міністра освіти і науки України Сергія Шкарлета, провідних науковців, ВГО «Асоціація працівників дошкільної освіти», представлення кращого досвіду роботи дошкільних закладів, музичні привітання. До перегляду можна долучитися на YouTube-каналі МОН, а також на сторінці у Facebook.

 

З повагою
кафедра дошкільної та початкової освіти,
кафедра загальної педагогіки і спеціальної освіти
педагогічного факультету ІДГУ