Розширення міжнародних обріїв

Вимоги сучасності поєднують вміння не тільки вживати англійську мову у науково-педагогічному просторі, а й підвищувати кваліфікацію за кордоном, засвоювати тонкощі дистанційного навчання.

 

Протягом березня та квітня 2020 року доценти кафедри англійської мови та перекладу Олейнікова Г. О. та Четверікова О. Р. пройшли курс “Business English for Cross Cultural Communication”, а викладач Крюкова О. І. – курс “Teach English now! Second Language Reading, Writing, and Grammar”. Дистанційне  навчання проходило на базі Гонгонгського Університету Науки та Технології, КНДР та Арізонського університету, США. Цьому сприяла наукова платформа Coursera, яка відкрила свої “двері” для викладачів ІДГУ.

 

Програма навчання була дуже насиченою. Протягом 6 тижнів викладачі мали виконувати різноманітні завдання лінгвістичного, психологічного, комунікативного та економічного характеру. Вони навчилися вести переговори з урахуванням комунікативних особливостей східної та західної культурної середи, ознайомилися з міжкультурною складовою вдалих переговорів, та способами уникнення комунікативних помилок у міжнародному спілкуванні. Більшість положень курсу “Business English for Cross Cultural Communication” базується на наукових розробках Герта Хофстеде, котрий є відомим нідерландським соціологом, автором теорії про сукупність показників, які визначають культурні характеристики різних народів. Його теорія міжкультурних вимірів виступає як методологічна база для багатьох сучасних досліджень соціальних та культурних процесів.

 

Курс містив велику кількість аудіо- та відео- матеріалів, пропонував вирішувати складні комунікативні завдання та надавати реальні способи покращення комунікативної ситуації в умовах різнокультурного діалогу.

Олейнікова Г.О., Четверікова О.Р.