День вшанування учасників бойових дій на території інших держав

14 лютого з нагоди Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав в ІДГУ пройшла зустріч з цікавою людиною, військовим, журналістом, патріотом Валерієм Пейковим.

 

Валерій Михайлович розповів студентам про те, що після здобуття Україною незалежності українські військові фахівці стали учасниками багатьох миротворчих місій. За даними Міністерства оборони України, з 1992 року в міжнародних миротворчих операціях взяли участь майже 40 тисяч українських військовослужбовців.

 

Значну більшість українського бойового резерву складає старше покоління, що налічує майже 330 тис. чоловік (в т.ч. ветерани війни в Афганістані). Окремий, найстаріший ешелон ветеранів бойових дій – військові фахівці з досвідом ведення операцій у В’єтнамі, Сирії, Анголі, Мозамбіку та Єгипті. У додаток до цих категорій ветеранів йде контингент українських добровольців, які брали участь у війнах на території колишньої Югославії, в Придністров’ї та Абхазії. Але найбільш масштабною та трагічною була війна в Афганістані, яка тривала 10 років – з 25 грудня 1979 року по 15 лютого 1989. Через горнило тієї війни пройшли 160 тисяч українців, з них 12 тисяч отримали поранення, контузії, були скалічені, а 3360 – не повернулися до своїх домівок.

Нині у складні для країни часи воїни-афганці проявили героїзм і мужність на Донбасі. Загалом у зоні АТО воювали і воюють близько 12 тисяч воїнів-афганців, з них понад 200 загинуло у боях з окупантами.

 

Дуже було цікаво дізнатися про особисту участь Валерія Пейкова у миротворчій місії в Косово під час югославської кризи.

Валерій Михайлович наголосив, що війна – це завжди кров і біль. Варто  берегти мир, відстоювати незалежність та цілісність своєї держави.

 

Студенти мали змогу переглянути трагічні кадри тих часів, ознайомитися з мапами замінованих територій та  місцевості, де ніс службу Валерій Михайлович.

 

Адміністрація університету висловлює подяку  Валерію Пейкову за активну життєву позицію, вірність військовій присязі та  виховання молоді в дусі патріотизму

Світлана Кравченко, директор Центру громадянської освіти