«Україніада» до Дня Соборності України

«Сто один рік тому, 22 січня 1919 року, було проголошено Акт Злуки. Це була одна з найвизначніших подій доби Української революції 1917–1921 років. Цей день в історії України закликає нас зберігати повчальний історичний досвід, примножувати почуття єдності та взаєморозуміння, проаналізувати зроблене та наполегливо рухатися задля досягнення нових вершин». Такими словами розпочався історичний екскурс, присвячений Дню соборності України.

 

Центр громадянської освіти ІДГУ підготував для студентів історичний дайджест з елементами гри, на якому обговорювали Акт Злуки УНР та ЗУНР, історію становлення української держави, соборність як один із головних важелів національної єдності в умовах сьогодення. Було висвітлено історичне значення Соборності України та сучасні тенденції розвитку незалежної української держави.
Студенти зробили висновки: «Хоча та держава, попри героїзм її воїнів, не змогла вистояти проти навали більшовицьких окупантів, пам’ять про ті події завжди спонукала українську націю боротися за свою свободу і незалежність».

 

Після обговорення історичних питань для студентів було проведено інтелектуальну гру «Україніада». Дві команди, «Єдність» і «Соборність», змагалися на знання історії України. Перемогла  команда«Соборність».
Учасники були нагороджені грамотами.

 

В фоє університету розміщена виставка «Чорно-біла історія: Акт Злуки у світлинах”, яка присвячена Дню Соборності України.

В цей день студенти провели акцію  “В єдності сила”. Працівникам університету одягали синьо-жовті браслетки, як символ єднання.

Такі заходи спрямовані на утвердження національної свідомості, патріотизму та їх вплив на сучасну молодь.

 

Соборність починається з кожного із нас, і наша держава стане соборною, коли кожен громадянин буде відчувати себе частиною країни.

Свобода, Незалежність, Соборність – це ті неперехідні цінності, які завжди були, є і будуть шановані в Україні. Ми маємо робити все належне для їх зміцнення, адже вони є фундаментом нашої Держави.

Світлана Кравченко, директор Центру громадянської освіти ІДГУ