«Країна до сьомого коліна»

«З історії власної родини починається життя кожної людини»

Кожна людина має своє коріння відображене в її пращурах, які жили задовго до неї, зробили певний генетичний та культурний внесок в її становлення і розвиток. Безумовно, вся інформація, що була закладена в нас, несе тисячолітній досвід попередніх поколінь. Не скористатися ним – це просто безглуздо. Саме тому, ми вважаємо, що розуміння свого місця у світі та свого призначення починається зі знання свого родоводу.

 

До Міжнародного дня студентства на кафедрі української і всесвітньої історії та культури (завідувачка доц. Церковна В.Г.) студенти І курсу ІДГУ занурилися в сімейну історію, традиції, культуру і побут – вивчали свій родовід. Це була їх перша науково-дослідна робота. Старший викладач кафедри Єрич Т.Г. організувала круглий стіл «Країна до сьомого коліна». Студенти презентували свої родові дерева, показували відео власних інтерв’ю з найстаршими членами сімей, старі фотографії, документи, які детально демонстрували історію родини. Юні дослідники із захопленням розповідали про нові факти із історії своєї родини, яскравих особистостей роду, традиції своїх сімей, культуру і побут. Найголовніше, що цю роботу вони виконували з насолодою і задоволенням. З’явилась нагода переглянути сімейні фото, відео, поспілкуватися із своїми рідними, поцікавитися їхнім минулим, а бабусі і дідусі залюбки співпрацювали зі своїми науковцями.

 

Були відзначені найкращі роботи таких студентів: Сарлучану Руслана, Коцофляк Даніели, Лівої Альони, Михайлової Ірини, Мітакі Кирила, Урсакі Тетяни, Маймістова Владислава, Хрустальова Олександра, Лисенко Анни, Тимофєєвої Юлії, Топали Олександри, Руссєвої Ксенії. Учасники круглого столу отримали сертифікати.

 

За пропозицією очільниці Центру усної історії ІДГУ доц. Гончарової Н.О. цей студентський проект під єдиною назвою «Країна до сьомого коліна» буде презентовано на науковій студентській конференції «Науковий пошук студентів ХХІ ст.: питання гуманітарних і соціально-економічних наук», яка відбудеться 14 листопада.

Єрич Т.Г., старший викладач
кафедри української і всесвітньої історії та культури