У дружньому колі партнерських вузів: делегація ІДГУ відвідала Тараклійський державний університет «Григорій Цамблак»

1 жовтня Тараклійський державний університет «Григорій Цамблак» відзначив своє 15-річчя, з нагоди якого у закладі відбулися урочистості. У 2004 році університет було відкрито сумісними зусиллями урядів республік Молдова та Болгарія для болгаромовних жителів Молдови. Історія закладу, який став культурним і духовним центром бессарабських болгар Молдови та запорукою успішних болгаро-молдавських відносин, демонструє його конкурентоспроможність і перспективність. У рік 15-річного ювілею університет Тараклії підписав консорціумну угоду з Русенським державним університетом, що відкриває нові можливості для його розвитку.

 

Почесні та високопоставлені гості з Молдови і Придністров’я, Болгарії, Румунії та України приїхали з привітаннями й подарунками. Теплі слова щодо університету та його наукового потенціалу висловили високопосадовці: радник президента Молдови пан Корнеліу Попович, радник міністра освіти і науки Республіки Болгарія Костадін Костадінов, посол Республіки Болгарія в Молдові Євгеній Стойчев, перший президент Молдови Володимир Воронін й ін. високоповажні гості. У науковому колі однодумців університет особисто привітали ректор Галацького університету «Дунеря де Жос» проф. Юліан-Габріель Бирсану, ректор Ізмаїльського державного гуманітарного університету проф. Ярослав Кічук, заступник ректора з міжнародних зв’язків Русенського університету «Ангел Кънчев» проф. Юліана Попова, перший ректор закладу проф. Микола Червенков й ін. Студенти спеціальності «Музика», танцювальний колектив університету та ансамблю «Родолюбець» виконали інструментальні, вокальні та танцювальні твори болгарських та молдавських авторів.

 

Варто відзначити, що ректор ТДУ «Григорій Цамблак» доктор Марія Паслар – випускниця ІДГУ. Вона з ностальгією пригадала чудові роки навчання в alma mater і з особливою теплотою привітала ізмаїльську делегацію. Наукове співробітництво між ТДУ «Григорій Цамблак» та ІДГУ вже знаходиться в активній фазі. Наші колеги з Молдови планують взяти участь у найближчій міжнародній науково-практичній конференції нашого закладу «Крос-культурний код Подунав’я: історико-лінгвістичні студії» та, у свою чергу, чекають від наших колег на заявки для участі у своїй міжнародній науково-практичній конференції «Міжетнічні взаємодії в етноконтактній зоні». Схожий вектор двох конференцій демонструє спільність наукових інтересів, їх актуальність і перспективність. Запрошуємо співробітників ІДГУ взяти участь в анонсованих заходах.

проф. Тетяна Шевчук