Профілактика і вирішення конфлікту з використанням медіації: соціально-педагогічний аспект

6 червня в ІДГУ проведено семінар-тренінг «Профілактика та подолання булінгу у закладах освіти».

Організатори: Центр громадянської освіти ІДГУ, психологічна служба ІДГУ.

Мета: надати інформацію про причини, прояви та наслідки булінгу та мобінгу; виробити важливі навички міжособистісної взаємодії учасників освітнього процесу з профілактики насилля; сформувати систему психолого-педагогічних дій з протидії булінгу.

Учасники: викладачі ІДГУ.

Модератором заходу була Світлана Жоха, викладач кафедри загальної і практичної психології.

 

Булінг – достатньо нове поняття в нашому житті, але явище, яке воно визначає, на жаль, нам добре і давно відоме. В сучасній європейській і західних освітніх системах профілактиці булінгу та мобінгу приділяється велика увага. На сьогодні булінг перетворився на доволі поширене явище, за яким стоїть ціла низка соціальних, психологічних та педагогічних проблем.

 

Учасники обговорювали соціально-психологічні причини виникнення булінгу, проявів насильства та інш.

Під час тренінгу проведено комплекс вправ. За допомогою моделювання альтернативного варіанту розвитку подій можна було удосконалити навички ефективного спілкування та раціональної поведінки педагогів під час конфліктів.

Педагоги зробили висновки, що прояв булінгу в людській спільноті багато в чому ґрунтується на протиставленні «своїх» і «чужих» у боротьбі за різні ресурси. У так званих агресорів треба формувати вміння аналізувати свої почуття і почуття інших людей, а також вчити ставитися з розумінням до індивідуальних відмінностей у різних людей, виробляти навички справлятися з міжособистісними проблемами цивілізованим шляхом.

 

Тренінг, перш за все, був орієнтований на запитання та пошук. Такі заходи сприяють підвищенню професійної компетентності викладачів, психологів, соціальних педагогів, в практичних ситуаціях формують думку учасника та відпрацьовують навички.

Всі учасники отримали сертифікати.

Світлана Кравченко, директор Центру громадянської освіти ІДГУ