Юридичний кейс «Протидія та запобігання домашньому насильству в Україні»

Насильство в сім’ї – актуальна та болюча тема для українського суспільства. Одним з напрямків роботи ЦГО ІДГУ, ІЦ з НБВПД та правоохоронних органів  є профілактика та запобігання різним формам насильства, допомога жертвам домашнього насильства,  а також проведення різних заходів, направлених на обговорення даної проблематики.

 

З метою належної реалізації Законів України «Про безоплатну правову допомогу», «Про запобігання та протидію домашньому насильству» 24 квітня організовано тематичну зустріч з представниками органів та установ м. Ізмаїл, на які Законом України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» покладаються функції із здійснення заходів у сфері запобігання та протидії домашньому насильству.

Організатори: Центр громадянської  освіти ІДГУ та ІЦ з НБВПД.

Модератор  заходу:  Анастасія Каплієнко, фахівець правопросвітницької діяльності ІЦ з НБВПД (Центр правової допомоги).

Учасники: студенти І курсу педагогічного факультету (викладачі Мондич О.В., Запорощенко О.В.) та студенти факультету української філології та соціальних наук (завідувач кафедри загальної та практичної психології Людмила Прокоф’єва.)

 

До участі у заході долучились: Анна Георгієва, старший дільничий офіцер поліції сектору превенції Ізмаїльського ВП, капітан поліції; Станіслав Шкуринський, старший держвиконавець Ізмаїльського міськрайонного відділу державної виконавчої служби ГТУЮ; Денис Карабуля, держвиконавець Ізмаїльського міськрайонного відділу державної виконавчої служби ГТУЮ.

 

На початку зустрічі Анастасія Каплієнко розповила студентам про:

– заходи які вживаються щодо виявлення та попередження домашньому насильству;

– про роботу соціальних фахівців, надання соціальних послуг особам та сім’ям, які опинились у складних життєвих обставинах, через насильство у сім’ї;

– нові зміни в законодавстві України з питань запобігання домашньому насильству.

 

Під час діалогу правоохоронці  обговорили спеціальні заходи з попередження насильства у сім’ї: офіційне попередження про неприпустимість вчинення насильства в сім’ї, взяття на профілактичний облік та зняття з профілактичного обліку членів сім’ї, які вчинили насильство в сім’ї, захисний припис.

Особливу дискусію серед учасників заходу викликало обговорення юридичних задач. Студенти жваво обговорювали та висловлювали свої думки про життєві ситуації на дану тематику.

 

Підсумовуючи обговорення, учасники круглого столу дійшли зрозумілого і цілком закономірного висновку, що співпраця між ІДГУ неодмінна та обов’язкова, оскільки явище насилля загрожує психологічному, моральному, душевному та економічному здоров’ю людей.

По закінченні заходу представниками  правоохоронних органів та ІЦ НБВПД надано буклети та плакати з роз’ясненнями стосовно обговореної теми і візитівки з контактними даними центру.

Світлана Кравченко,  директор Центру громадянської освіти