Новий український герой: “Позивний Бандерас” в ІДГУ

11 грудня  в ІДГУ пройшла презентація книги “Позивний Бандерас”. «Позивний  «Бандерас»  – справжній військовий бойовик, чи не найперший в Україні, заснований на реальних подіях.  В основу роману покладено щоденники нацгвардійця  Сергія Башкова (позивний “Індіанець”) та розповіді воїнів АТО.   Ця історія відразу привернула увагу кінематографістів. Прем’єра фільму  “Позивний “Бандерас”  режисера Zaza Buadze (відомого за фільмом “Червоний”) відбулась 11 жовтня 2018 р. Організував презентацію Директор Одеського культурного центру Михайло Журавель.

 

На зустрічі  автори книги  Сергій Дзюба і Артемій  Кірсанов, представили студентській аудиторії  військову драму сучасної України.  Її головний герой — Антон Саєнко (позивний «Бандерас») — потрапляє в якості контррозвідника у своє рідне село на лінії розмежування в зоні АТО. Саме тут потужно працюють російські спецслужби та проросійські бойовики, які періодично влаштовують жахливі провокації, жертвами яких стають мирні мешканці. В результаті, пропаганда в усьому звинувачує українську сторону. Завдання капітана Саєнка  – знайти в підрозділі ЗСУ зрадника, який провадить диверсійну діяльність. Драматизму до цього детективного сюжету додає історія кохання, яка розвивається одночасно з обстрілами та вибухами.

 

Під час презентації  відбулась розмова з авторами книги у форматі бліц-інтерв’ю. Студенти дізналися: чи їздили автори в зону АТО для того, щоб зібрати достовірні факти, хто їх консультував, як знімався фільм, чиї реальні історії лягли в основу книги та багато іншого.

 

“Позивний “Бандерас” – це фільм про війну, про страждання, про зраду і подвиг, про кохання та дружбу, про життя, як воно є. Це правдива історія, про справжніх людей на справжній війні. Фільм стимулює подумати про життя і про війну. Про важливе і неважливе.

Невиправдані у фільмі речі під час прочитання книги стають зрозумілими, бо тут події подаються з точки зору кожного бійця групи “Бандераса” і його самого.

 

“Ми створили персонажа дуже неоднозначним. Він, народившись на Донеччині, зрозумів, що не має там майбутнього… Поїхав з Батьківщини і не хотів повертатись. Але згодом мав її захищати, хоч і не любив. Це теж треба подолати… І він знаходить свою Батьківщину заново, відкриває раніше чужих людей, які крізь перепони стають рідними “, – розповідає   Сергій Дзюба.

 

Зйомки фільму проходили з використанням справжньої військової техніки, яку надало Міністерство оборони.

Переглядаючи кадри фільму, ставиш собі питання: «На що готова людина заради любові? Любові до своєї країни, свого простору, любові до життя?».

 

Сергій Дзюба: «Ми сценаристи. Створили спершу текст в 2014 році. Тоді ще не було поняття “гібридна війна”. Щось відбувалося, але без ідентифікації що саме. Ми почали шукати людей, які могли б пояснити цю ситуацію. На той час відбулася перша ротація. Один із військових надав нам відео, фото. І ми назбирали різноманітних картин. Потрібно було лише усе сплести воєдино. Первинна ідея – про блокпост. Далі усвідомили, що це має бути для маси. Так і вийшов «Позивний Бандерас». Це вже інший вид мистецтва».

 

Артемій Кірсанов: «Була ідея створити фільм про розмежування українців. А саме про село, куди прийшли чужинці і розділили селян, які жили до того укупі. У книзі є можливість описати передісторію, хід думок головного героя. Це жанрова історія про нового українського героя. У кожної нації є такі типажі – сильні і непереможні. Цього прагнули й ми. Це не пропагандистське кіно, а патріотичне. Усі події у фільмі реальні».

 

Україні потрібен сильний військовий герой. І його створили!

 

Такі фільми й книги треба поширювати, аби українці розуміли, що  у нас є сильні герої  і сильна армія, яка може захистити.

 

На завершення зустрічі студенти та викладачі придбали  книжки з автографами авторів.

 

Велика вдячність Артемію Кірсанову і Сергію Дзюбі за любов до України, формування активної громадянської позиції студентської молоді півдня української Бессарабії.

 Світлана  Кравченко, фахівець Центру громадянської освіти ІДГУ