Збереження історичної пам’яті (науково-популярний фестиваль)

09 листопада 2018 р. в с. Каракурт Болградського району відбувся історичний науково-популярний фестиваль «Забуті імена в історії», присвячений 100-й річниці закінчення Першої світової війни. Організаторами заходу виступили Ізмаїльський державний гуманітарний університет, Почесний консул республіки Албанія в Україні, Спілка албанців України, Ізмаїльська албанська громадська організація «OBOR SHIPTAR», Центр албанської культури в с. Каракурт, Каракуртська сільська рада та Дім культури с. Каракурт.

 

З вітальним словом до учасників фестивалю звернулися голова Спілки албанців України Олександр Дерментлі, голова сільської ради с. Каракурт Олена Жечєва та в.о. декана факультету управління, адміністрування та інформаційної діяльності ІДГУ Іван Татаринов.

 

Від імені ректорату Ізмаїльського державного гуманітарного університету були вручені грамоти Олені Жечевій (голова сільської ради с. Каракурт), Ганні Желязковій (директор Центру албанської культури с. Каракурт) та Ганні Міращі (в.о. директора Дому культури с. Каракурт) за активну участь та допомогу в підготовці та проведенні історичного науково-популярного фестивалю, присвяченого 100-й річниці закінчення Першої світової війни.

 

Програма фестивалю була дуже насиченою. На початку було проведено панахиду на кладовищі за загиблими воїнами Першої світової війни, потім учасники відвідували могили загиблих воїнів – мешканців села Каракурт (Бонжук Кирил Опанасович, Касим Дмитро Дмитрович, Дерментлі Семен Опанасович, Кирчев Іван Кирилович). Завершили захід історичними науково-популярними читаннями, під час яких було заслухано доповіді учнів місцевої школи, присвячені мешканцям с. Каракурут, що брали участь в Першій світовій: «Перша Світова війна: огляд в історію» (Ігор Узун, Юлія Гайдур), «Жечев Михайло Пантелійович – учасник Самсонівської трагедії» (Василь Куртев), «Дерментлі Семен Опанасович: сторінки життя» (Валерія Долгова), «Касим Дмитро Дмитрович: трагедія у полоні» (Іван Дерментлі), «Радєв Родіон Петрович: Георгіївський кавалер 4 ступеня» (Дар’я Дінчева).  Від Спілки албанців України з доповіддю на тему «Забуті імена» виступив Дерментлі Олександр. Виступ-презентація кандидата історичних наук, в.о. декана факультету управління, адміністрування та інформаційної діяльності ІДГУ Івана Татаринова на тему: «Уніформа, озброєння і спорядження призовників з Бессарабської губернії в роки Першої світової війни» викликала жвавий інтерес та дискусію серед присутніх.

 

Висловлюємо слова вдячності організаторам за проведення такого важливого пізнавально-виховного заходу, завдяки якому пам’ять про місцевих героїв  залишиться надовго в серцях нащадків.

Ганна Градинар,
завідувач видавничо-редакційного відділу ІДГУ