«Світло літер» в ІДГУ – виставка рукописів, пов’язаних із затвердженням слов’янської писемності

15 червня в Ізмаїльському державному гуманітарному університеті  відкрита виставка «Світло літер», яка була презентована 24 травня  Надзвичайним  і Повноважним  Послом Болгарії в Україні Красимиром Мінчевим в Національному  історико – архітектурному музеї  «Київська фортеця».

 

Виставка «Світло літер» була створена для відзначення річниці Великоморавської місії святих братів Кирила та Мефодія – важливого етапу затвердження слов’янської писемності. Творцями проекту є Фонд ім. Елени та Івана Дуйчевих спільно з Державним культурним інститутом при Міністерстві закордонних справ Республіки Болгарія.

 

Експозиція представляє найцінніші прикрашені болгарські середньовічні рукописи періоду X-XVIII ст., які розкривають діяльність святих братів та їх учнів у період Першого болгарського царства. Створення слов’янського алфавіту в середині ІХ століття має ключове значення для історії європейської культури. Широке розповсюдження християнства на територіях, заселених багатьма різними етнічними групами під час Великого переселення народів, сприяло збереженню ідентичності слов’ян шляхом створення алфавіту на їх рідній мові. Збереження в цілості слов’янського алфавіту пов’язане з Болгарією, яка відіграє роль «колиски» духовної культури слов’янських народів. Опублікована в Болгарії християнська література була запозичена та адаптована з інших східноєвропейських народів.

 

Де сьогодні наша відповідальність перед справою першовчителів? Чи збережемо ми повагу до книги і знань?

 

Виставка відкрита в період  з 15 по 31 червня 2018 р. в фойє ІДГУ.

 

Запрошуємо   ознайомитися з  одними з найцінніших глаголичних і кириличних рукописів, пов’язаних з культурою та історією Болгарії.

Світлана Кравченко, фахівець Центру  громадянської освіти ІДГУ