Представники ІДГУ продовжили співробітництво з асоціацією Ібіда (Румунія)

У 2019 р. продовжилось співробітництво, започатковане торік, між Ізмаїльським державним гуманітарним університетом та Асоціацією Ібіда (Румунія), за підтримки Університету «Нижній Дунай» (м. Галац, Румунія). Дослідницька група від ІДГУ під керівництвом Івана Татаринова взяла участь в розкопках залишків найбільшої пізньоримської  фортеці Ібіда, на території Добруджі.

 

Даний археологічний об’єкт розташований на західній околиці села Слава Руса, що в долині річки Слава. На сьогодні значну частину фортеці займає село Слава Руса, більшість населення якого складають липовани-старовіри.

 

Фортеця вперше була описана геологом Памфілом Полоніцем у 1897 р. як ланцюг укріплень, з товстими стінами, з 33 вежами і трьома воротами. У 1911 р. Василе Парван ідентифікував це укріплення як Ібіду (поліс Ібіда).

 

Ця археологічна пам’ятка досить складна. Археологічні дослідження привели до ідентифікації слідів палеоліту, середнього неоліту, римського, раннього римсько-візантійського та ранньо-середньовічного періодів. У центрі фортеці була виявлена базиліка з трьома нефами, кілька рівнів побутових будівель, а в 2,5 км на схід від фортеці було виявлено городище з валом і ровом.

 

Систематичні розкопки тут почали проводитися порівняно нещодавно. У 2001 році в ході робіт було виявлено ансамбль «Західні ворота», що прекрасно демонструє оборонну систему і доступ до фортеці. На сьогодні керівниками експедиції Ібіда в Слава Руса є Дорел Парасків (науковий співробітник Музея Истории в Тулчі) та Міхаела Якоб (Міністерство культури Румунії).

 

Цього року делегація від ІДГУ взяла участь у дослідженні кількох дільниць цього археологічного комплексу. Разом з колегами з Італії, під керівництвом професора Алессандро Театіні, группа Івана Татаринова долучилася до розкопок пізньоримської базиліки, виявленої на території некрополя, неподалік від фортеці. Також представники ІДГУ разом зі студентами Ясського університету під керівництвом викладачів Лукрециу Михайлеску-Бирліба та Юліана Моги, дослідили територію навколо фортечних стін.

 

Крім участі в археологічних розкопках в групи з України була можливість відвідати цікаві історичні місця, пов’язані з давньою історією Добруджі (фортеці Аргамум, Істрія, Єнісала). Надзвичайно цікавою була екскурсія до музейного комплексу в м. Тулча. Користуючись нагодою ми щиро дякуємо румунській стороні за гостинність, а керівництву ІДГУ за можливість відвідати археологічний комплекс Ібіда.

 

Візит дослідницької групи ІДГУ до колег в Румунію має не лише важливе освітнє та наукове значення, а й сприяє зближенню вчених з різних країн, що в майбутньому дозволить більш об’єктивно висвітлювати різноманітні історичні події.

Іван Татаринов, кандидат історичних наук,
старший викладач кафедри
української і всесвітньої історії та культури ІДГУ