Лекція-зустріч з доцентом кафедри фізичного виховання, спорту та здоров’я людини Ізмаїльського державного гуманітарного університету Оксаною Баштовенко

Полтавський національний педагогічний університет імені В.Г. Короленка проводить тиждень факультету фізичного виховання та спорту. Ізмаїльський державний гуманітарний університет є давнім партнером короленківців, тому гостьова лекція кандидата біологічних наук, доцентки кафедри фізичного виховання, спорту та здоров’я людини ІДГУ Оксани Баштовенко на тему «Витоки здоров’язбереження. Сучасність та здоров’я людини» виявилася вагомим доповненням запланованих заходів.

 

Учасниками зустрічі 17 квітня 2024 року стали науково-педагогічні працівники факультету фізичного виховання та здобувачі вищої освіти Полтавського національного педагогічного університету імені В.Г. Короленка та студенти й викладачі педагогічного факультету Ізмаїльського державного гуманітарного університету.

 

На початку зустрічі представники закладів освіти привітали учасників заходу і подякували Оксані Анатоліївні за тривалу плідну співпрацю. Лекційний матеріал охопив актуальні питання здоров’я людини в ретроспективному та сучасному аспектах. Лекторка наголосила на  формуванні ранньої мотивації до здоров’язбереження та важливості складових здорового способу життя, приділила пильну увагу фізичному здоров’ю.

 

Як зазначила Оксана Баштовенко, у первісно-суспільний період все було підпорядковане одній меті – забезпеченню існування та можливості виживання у природних умовах, але і в цей час діяльність людей мала здоровʼязберігаючий характер. Знання про здоровʼязбереження передавалися від покоління до покоління у вигляді розповідей, основні з яких стосувалися траволікування, обережним поводженням у певних ситуаціях. Короткий, але змістовний історичний аналіз розвитку здоров’язбереження переконав слухачів у тому, що періоди розвитку людства, які характеризуються спрямованістю на єдність духу і тіла людини, виявляють свою високу ефективність як система здоров’язбереження.

 

Доповідачка зазначила, що люди, які сповідують здоровий спосіб життя, дотримуються правил безпеки навчання та праці, яким властива висока духовність, залишаються здоровими до глибокої старості. Пригадаємо слова Миколи Амосова:  «У більшості хвороб винна не природа, не суспільство, а сама людина. Найчастіше вона хворіє через лінощі й жадобу, а інколи – й від нерозумності».

 

Щиро дякуємо Оксані Анатоліївні Баштовенко за змістовну, цікаву лекцію та можливість отримати важливі аналітичні дані!

Ольга Квак завідувачка кафедри фізичного
виховання та медико-біологічних дисциплін
ПНПУ ім. В.Г. Короленка