Зустріч академічної спільноти і гарантів освітніх програм ЗВО для удосконалення змісту та якості освітнього процесу за спеціальністю 017 Фізична культура і спорт

17.04.2024 року на зустрічі, яка проходила у режимі онлайн, відбувся обмін досвідом учасників робочих груп і гарантів освітніх програм для удосконалення освітнього процесу за спеціальністю 017 Фізична культура і спорт.

Представники робочої групи: професор Максимчук Б.А., доцентка Баштовенко О.А. (гарант ОП), кандидат педагогічних наук Рубан А.К., студентка 37 групи Новак В.В. кафедри фізичного виховання, спорту та здоров’я людини Ізмаїльського державного гуманітарного університету  презентували проєкт освітньої програми «Фізична культура і спорт: тренерсько-викладацька діяльність» за ОС «бакалавр», звернули увагу колег на питання стосовно змісту, логічності та важливих робочих моментів задля якісної реалізації програми. В обговоренні взяли участь співробітники кафедри та науковці українських закладів вищої освіти.

 

Гарант подібної освітньої програми, завідувачка кафедри фізичного виховання та  спорту НУ «Полтавська політехніка ім. Юрія Кондратюка» кандидат педагогічних наук, доцентка Онищук Л.М. разом з колегами: доценткою Синицею Т. О., старшою викладачкою Йопою Т.В. поділилися досвідом проходження успішної акредитації ОП та надали слушні поради: змінити назву запропонованої до вивчення ОК «Паралімпійський спорт» на  «Адаптивний спорт», для надання більшої інформативності відносно спорту інвалідів, запропонували змінити семестри проходження практичної підготовки для логічного завершення вивчення ОК: перенести ОК «Виробнича практика (педагогічна) з 7 на 6 семестр (6 кредитів), як таку, що закріплює теоретичні знання ОК «Теорія і методика фізичного виховання» та ОК «Організація фізичного виховання в умовах НУШ», перенести ОК «Виробнича практика (тренерська)» (9 кредитів) з 6 на 7 семестр для можливості більш повного опанування теоретичним змістом дисциплін фахового (спортивного) спрямування.

 

Гарант  освітньої програми  «Середня освіта (Фізична культура та організація спортивно-масової і туристичної роботи)» Бутенко Галина Олександрівна, кандидат наук з фізичного виховання і спорту, доцентка кафедри теорії і методики фізичного виховання факультету дошкільної освіти Глухівського національного педагогічного університету імені Олександра Довженка схвалила структуру та логічність представленої ОП, але порадила не виокремлювати ОК «Організація фізичного виховання в умовах НУШ», як таку, що не повною мірою співвідноситься з фокусом ОП, а додати розділи стосовно НУШ до ОК «Теорія та методика фізичного виховання».

 

Гарант освітньої програми: «Дошкільна освіта та фізична культура» Хлус Наталія Олександрівна, кандидат наук з фізичного виховання і спорту, доцентка, завідувач кафедри теорії і методики фізичного виховання факультету дошкільної освіти Глухівського національного педагогічного університету імені Олександра Довженка підтримала пропозицію колеги стосовно доповнення ОК «Теорія та методика фізичного виховання» темами, що стосуються НУШ, схвалила основний фокус та змістовне наповнення освітньої програми.

 

В обговоренні взяли участь всі присутні, висловили свої думки, поділилися досвідом.  Старший викладач нашої кафедри Сілаєв В.В. виніс слушну пропозицію щодо введення ОК «Теорія та методика секційної роботи в умовах НУШ», яка надасть можливість підсилити фокус ОП у контексті виконання вимог НУШ щодо залучення дітей та молоді до секцій спортивного спрямування та їх соціалізації засобами фізичної культури і спорту. Зустріч надала багато інформативного матеріалу. Рішення за робочою групою!

 

Рубан А.К. старший викладач кафедри
фізичного виховання, спорту та здоров’я людини