На сторожі Шевченкової мови

7 березня на відзначення 210-ї річниці від дня народження Великого Кобзаря кафедрою української мови і літератури, Центром української мови і культури ІДГУ було проведено вебінар «Українська мова: від Т. Г. Шевченка  до сьогодення». У ньому взяли участь здобувачі освітніх ступенів бакалавр і магістр спеціальностей 035.01 Філологія (Українська мова і література), 014.01 Середня освіта (Українська мова і література), викладачі ІДГУ, вчителі української мови і літератури, педагогічні працівники закладів загальної середньої освіти півдня Одещини: м. Кілія (Кілійський професійний ліцей), м. Рені, м. Білгород-Дністровський, Євгенівського ліцею Болградський району, Тарутинського ліцею Болградського району, Удобненського ліцею Одеського району Одеської області.

 

Під час обговорення актуальних питань, пов’язаних з роллю Т. Шевченка у формуванні сучасної української літературної мови, провідними аспектами вивчення мови творів Т. Шевченка, увагу присутніх було звернено на динамічні процеси в сучасній українській мові, проілюстровано їх на прикладі змін у функціюванні української мови в м. Ізмаїл.

 

Окремою темою академічного спілкування стали особливості висвітлення відомостей про роль Т. Шевченка як основоположника нової української літературної мови на уроках української мови та позакласних заходах у закладах загальної середньої освіти півдня Одещини.

 

Організатори щиро дякують усім учасникам за увагу до Шевченкової мови – запоруки української державності, сили й незламності українців у боротьбі проти ворога, за конструктивний діалог, оскільки це працюватиме на поліпшення роботи з вивчення і популяризації української мови на півдні Одещини.

Доц. Делюсто М.С.