На один крок ще ближче до сучасної інклюзивної освіти: результати візиту до міста Львів

22 січня 2024 року «команда однодумців», викладачів і студентів кафедри загальної педагогіки і спеціальної освіти Ізмаїльського державного гуманітарного університету, керівників спеціальних закладів освіти Ізмаїльщини  та адміністрація проєкту “Створення методичного центру з питань інклюзивної освіти”,  вирушили до міста Львова з метою дослідження новітніх тенденцій у сфері інклюзії та обміну професійним досвідом.

 

У першій день візиту «команда однодумців» відвідала Багатопрофільний навчально-реабілітаційний центр Святого Миколая м. Львів – Брюховичі, де ознайомилася із застосуванням сучасних методик та інноваційних засобів в інклюзивній освіті. Працівники центру надали можливість ознайомитися з інфраструктурою закладу, відвідати логопедичні заняття «Сенсорна інтеграція і логопедія», «Активізація мовлення та подолання комунікативних труднощів у дітей із затримкою мовленнєвого розвитку», «Ігрова логопедія» і навіть стала учасником іпотерапії (їзда на конях). Підсумком візиту були підписані меморандуми про співпрацю, реальні плани подальшої спільної роботи, а головне – знайомство зі щирими людьми, які присвятили своє життя дітям.

 

«Хочу подякувати нашим друзям за співробітництво, за небайдужість до дітей з особливими освітніми потребами. Ми справді прагнемо об’єднатися в одну сім’ю, ми  готові розвиватися й обмінюватися досвідом», – висловила свої побажання  директор  Комунального закладу Львівської обласної ради «Багатопрофільного навчально-реабілітаційного центру Святого Миколая» Цимбалюк Наталія Павлівна.

 

Другий день подорожі був теж насичений та неординарний. Команда відвідала  МолоДвіжний центр, Громадську організацію «Говори» м. Львів і стала учасницею тренінгу “Використання цифрового інструменту АДК TippyTalk та інших корисних застосунків”. Професіонали своєї справи на високому рівні представили учасникам тренінгу як теоретичні, так і практичні вправи. Кожний спікер розкрив тему цього питання з різних сторін: Наталія Шалата розповіла саме про модель і напрями роботи їхньої громадської організації, Олександра Кліщ – мати дівчинки, яка користується застосунком TippyTalk, поділилася своїм досвідом і проблемами, з якими стикалася впродовж усього виховання дівчинки, представниця організації Карітас-Львів Анастасія Демчук розповіла про використання TippyTalk у настільних іграх як з малими, так і з дорослими. Наталія Цап розкрила інший аспект застосунку – TippyTalkMilitary, призначений для військових, ветеранів, людей з ЧМТ або після ДТП, які втратили можливість говорити.

 

Про реальні історії та відгуки, інші додатки та застосунки, літературу та фільми щодо інклюзії, розповіла Соломія Андрушків, а координаторка проєкту Ольга Руда провела невеликий інструктаж роботи з TippyTalk. Кожен мав можливість розповісти про себе за допомогою застосунку I say…

 

По завершенні  тренінгу всі учасники заходу висловили бажання щодо подальшого творчого наукового пошуку та отримали сертифікати, методичні рекомендації з використання інструменту АДК «TippyTalk UA» (автор ГО «Говори» Тетяна Дудіна).

 

Крім того, група фахівців з Бессарабії також вивчала культурну спадщину Львова, що сприяло зміцненню командного духу та підвищенню емоційного заряду для подальших досягнень у своїй професійній сфері.

 

«Програма цих двох днів була справді дуже насиченою. До того ж ця поїздка змусила ще раз задуматись про ті проблеми, які маємо, і про те, як наразі можемо їх вирішувати… А вирішувати точно потрібно, втілення таких ініціатив у майбутньому, безперечно, дозволить побудувати молоді з різних куточків нашої країни якісну комунікацію та стерти будь-які бар’єри», – ділиться враженнями завідувачка кафедри загальної педагогіки і спеціальної освіти ІДГУ, доц. Звєкова В.К.

 

По завершенні подорожі, всі учасники повернулися до роботи з новими ідеями, знаннями та натхненням щодо подальшого розвитку своєї професійної галузі.

 

Дякуємо організаторам і спікерам, Стойковій В.П. (голові правління  Благодійного фонду «Агенція розвитку та інвестицій південного регіону») у партнерстві з ChildFund Deutschland (Німеччина) за фінансової підтримки Baden-Württemberg Stiftung за гарну подорож, де ми черпали для себе нові знання з данної сфери діяльності.

 

Щиро вдячні за гостинність та сподіваємось на подальшу взаємодію!

Викладач, аспірантка ІДГУ Звєкова С.М.,
студенти спеціальності 016 Спеціальна освіта. (Логопедія). Інклюзивна освіта (Стрєлкова Д., Стоянова К.).