Міжнародний фестиваль болгарської традиційної культури в Україні

12 січня 2024 року у змішаному режимі в м. Запоріжжі відбувся щорічний міжнародний фестиваль болгарської традиційної культури «Сурва. Добри гости с благи думи», який об’єднав етнічних болгар, болгаристів та друзів Болгарії з різних країн світу: України, Болгарії, Австрії, Бельгії, Греції, Італії, Німеччини та Франції.

 

Співорганізаторами фестивалю були: Центр болгаристики та Лекторат болгарської мови, літератури та культури Мелітопольського державного педагогічного університету імені Богдана Хмельницького – ініціатор фестивалю, та Центр дитячої та юнацької творчості Шевченківського району Запорізької міської ради м. Запоріжжя. Фестиваль «Сурва…» було започатковано у 2019 році в Мелітополі, а сьогодні він був проведений в обласному центрі.

 

Модераторами фестивалю виступили: Ірина Чурса – директор ЗПО «ЦДЮТ Шевченківського району» ЗМР та д-р Красимира Колева (Шуменський університет імені Єпископа Костянтина Преславського, Болгарія), лектор болгарської мови, літератури та культури в Центрі болгаристики МДПУ. Господарем фестивалю був секретар Запорізької міської ради, в. о. міського голови Запоріжжя Анатолій Куртєв, таврійський болгарин, який відкрив урочистий захід.

 

Гостями фестивалю були офіційні представники Президента, Парламенту та Посольства Республіки Болгарія в Києві, директор Виконавчого агентства у справах болгар за кордоном Райна Манджукова, випускниця та почесний професор ІДГУ, болгарські дипломати, журналісти, низка українських громадських діячів, науковці, освітяни й працівники культури.

 

У програмі фестивалю взяли участь студенти-болгаристи МДПУ, ЛНУ, ІДГУ, болгарського лекторату та недільних шкіл Європи, учні з м. Шумен (Болгарія), учні закладів середньої освіти та недільних шкіл України. Цікавим моментом на святковому дійстві став майстер-клас з виготовлення різдвяної гілочки «сурви», яка об’єднала усіх шанувальників болгарських різдвяних традицій.

 

Ізмаїльський державний гуманітарний університет представили викладач кафедри української мови і літератури, доцент Алла Соколова та студентка ІІ курсу факультету української та іноземної філології 211І гр. Марія Соколова, які підготували відеопрезентацію «Коледните традиции у българите в с. Долукьой, дн. Багате, Измаилски район».

 

Відеозаписи колядувань, які сьогодні побутують в селах Південної Бессарабії, засвідчили, що етнічні болгари України вшановують і зберігають свої народні звичаї, які мають спільні ознаки з українським обрядовим фольклором.

 

У своїх щирих різдвяних вітаннях й побажаннях усі учасники фестивалю були суголосні в тому, що 2024 рік має стати для України Переможним і Щасливим, адже недарма у народі на початку Нового року співають про мир, добробут і радість!

 

Сердечно дякуємо організаторам міжнародного фестивалю. Наші науково-творчі мости є міцними й плодотворними. Сподіваємось на подальшу плідну співпрацю у річищі науки, освіти й народної культури.

 Доцент Алла Соколова