Вшанування пам’яті поета-революціонера Христо Ботева

У буремні дні сьогодення подвиг особистості заради свободи своєї батьківщини та народу спонукає нас шукати та знаходити паралелі з історичними постатями минулих битв за національне визволення. Таким взірцем для наших співвітчизників є Христо Ботев, річницю з дня народження якого відмічають 6 січня. В цей день у Болгарії, в місцях, пов’язаних з Христо Ботевим, завжди збираються історики, літератори, громадські діячі й представники влади, молодь, щоб віддати шану своєму кумиру.

 

Ботева небезпідставно називають полум’яним борцем за свободу. Як революціонер, він присвятив життя боротьбі проти османських поневолювачів і віддавав всі свої сили для організації загальнонаціонального повстання. Як поет, Христо Ботев залишив по собі близько двадцяти поетичних творів, але завдяки їм він посідає чільне місце серед найвидатніших європейських поетів. У 1875 році вийшла його єдина збірка віршів «Пісні та вірші Ботева і Стамболова», а через рік  в єдиній епічній битві обірвалось життя поета як недоспівана пісня, у 28 років. У поетичній творчості Ботева ми знаходимо драму епохи, яка пройшла через серце поета і наклала свій відбиток на його особисту людську, громадянську і творчу долю.

 

Представники найбільшої болгарської діаспори нашого регіону також традиційно щорічно вшановують поета-революціонера. Біля погруддя Христо Ботева до Ізмаїльського державного гуманітарного університету зібрались представники  болгарського товариства ім. Святої Софії, Ізмаїльського державного гуманітарного університету. У своїх словах вони відзначили, що спадок великого поета є особливо актуальним у наші часи, коли український народ бореться за свободу та незалежність, захищаючись від російського агресора. За ініціативи лідерів болгарських громад півдня Української Бессарабії, представників с. Задунаївка, де вчителював  Христо Ботев, на базі Ізмаїльського державного гуманітарного університету планується створити Музей болгарських національних героїв.

 

Вшанування річниці народження видатного болгарського поета-революціонера засвідчує, що  пам’ять бессарабської болгарської спільноти про Христо Ботева не затьмарена ніякими щасливими чи  сумними подіями, він назавжди залишиться прикладом боротьби за свободу і незалежність свого народу, назавжди залишиться національним болгарським героєм: «Хто в грізній битві впав за свободу, той не загине…».

Олена Берестецька, викладачка болгарської мови в ІДГУ