Свято Дня Незалежності України: сум, тривога, сподівання, впевненість…

24 серпня в Україні особливе державне свято – День Незалежності, яке відзначається щороку на честь ухвалення Акта проголошення незалежності України та від’єднання від СРСР, що заведено вважати датою відновлення незалежної держави Україна.

 

Основні святкування на державному рівні проходять у Києві, де традиційно Президент України дає урочисте прийняття до Дня незалежності. Також перші особи держави покладають квіти до пам’ятників видатним українцям (переважно, до пам’ятників Володимиру Великому, Богдану Хмельницькому, Михайлові Грушевському і Тарасу Шевченку).

 

В Ізмаїлі особливий день було відзначено урочистими зборами та святковими концертами, один з яких пройшов в Ізмаїльському державному гуманітарному університеті. Організатором цієї події виступив КУ «Обласний центр національних культур» м. Ізмаїл (директор – Г.Г. Чілік). Найочікуванішими й почесними гостями, звісно, стали прикордонники 17 Прикордонного загону імені полковника Олександра Жуковського. З привітаннями до учасників зібрання звернулися представники міської та районної адміністрації – заступник міського голови С.А. Лузанов, заступник голови Ізмаїльської районної ради Марк Чолак та ін. Зворушливою миттю стало нагородження Почесними грамотами за особливі досягнення в захисті держави та народу України самих яскравих захисників.

 

Від імені університетської громади гостей тепло привітала завідувачка кафедри музичного та образотворчого мистецтв ІДГУ доцент Ж.Є. Сироткіна. Вона висловила думку про те, що сьогоднішнє свято сумне, адже у нас наполегливо, брудними засобами хочуть забрати державність, нашу землю, наше життя… Однак ми не втрачаємо надію на неодмінність перемоги, віри в те, що обов’язково будемо жити щасливим, радісним, насиченим, безтурботним, захоплюючим життям в улюбленій країні, де сяє сонце, квітнуть квіти та  шелестять золотисті жнива…

 

З музичними привітаннями виступили талановиті артисти КУ «Обласний центр національних культур» (Ф. Куртєва, Ф. Дьяченко, В. Сонін, М. Генов, Є. Нейчева) та яскраві представники співочої еліти Українського Подунавꞌя та студентства (М. Георгієва, О. Кічук, гурт «Крізь небо», Заслужений артист естрадного мистецтва України І. Носик).

 

Як завжди, пісні, що лунали у виконанні Сергія Нейчева (керівник нар. вок. студії «Креатив» ОЦНК) були особливо зворушливими, адже пронизані чуттєвістю, ніжністю, любов’ю до рідного краю. Через пісню «Не твоя війна» гурту «Крізь небо» вдалося донести весь біль і сум, тривогу і страждання від того, що гинуть не лише військові, а й мирні люди, діти…

 

Виконання І. Носика заряджало енергією, надією в найкраще майбутнє. Не залишило байдужим нікого виконання авторської пісні «Ми боронимо кордон» студенткою нашого вишу, талановитою співачкою О. Кічук. Її чарівний, багатогранний голос, водночас ніжний і сильний, дає впевненість у тому, що добро переможе зло, а життя – смерть.

 

А створити яскраве намисто з вокальних перлин вдалося чарівній ведучій – випускниці нашого університету Євгенії Нейчевій.

Отже, хай живе Україна, квітуча і сильна!

Золотисте колосся нехай шелестить,

І підносить у вирій думки і надії незалежного неба блакить!

Олена Бухнієва, кандидат педагогічних наук,
доцент кафедри музичного та образотворчого мистецтв ІДГУ