Тримаємо науковий стрій!

З метою створення оптимальних умов для творчого зростання, науково-методичного супроводу та стимулювання пошуково-дослідної діяльності обдарованої студентської молоді, спільної дослідницької діяльності молодих учених і вчених-професіоналів у контексті впровадження психолого-педагогічних, інклюзивних і мистецьких проєктів, 16 березня 2023 року на педагогічному факультеті за ініціативою професорсько-викладацького складу кафедри музичного та образотворчого мистецтв відбулася III Міжвузівська науково-практична конференція «Вища освіта у міждисциплінарному вимірі: від культурних традицій до педагогічних інновацій».

 

На конференції було розглянуто актуальні питання з пошуку перспективних рішень щодо впровадження сучасних технологій педагогічної та мистецької освіти майбутніх фахівців у вищій школі; педагогічний потенціал дистанційного та інтегрованого навчання студентів бакалаврату та магістеріуму; педагогічні умови фахової підготовки міждисциплінарних команд соціономістів до проєктування інклюзивного простору в закладах освіти; презентовано регіональні культурно-мистецькі практики та їх ціннісний ресурс у модернізації стратегії сталого розвитку Українського Подунав’я.

 

Співзасновниками конференції виступили: Херсонський державний університет, Центральноукраїнський державний педагогічний університет імені В. Винниченка. У конференції також взяли участь представники академічних спільнот Одеського національного університету імені І. Мечникова, УДУ ім. М. Драгоманова. Серед учасників конференції були як провідні науковці, так і молоді вчені, аспіранти, студенти.

 

З привітальним словом до учасників конференції звернувся ректор ІДГУ, професор Кічук Я.В., наголосивши на тому, що однією з головних переваг міждисциплінарної освіти є можливість розвивати у майбутніх фахівців критичне мислення, збагачувати їхній творчий потенціал і здатність до розв’язання складних проблем, які виникають в сучасному світі. Найкращі побажання успіхів у роботі конференції висловили декан педагогічного факультету ІДГУ, професорка Кічук Н.В., яка наголосила на важливості участі нашого університету у симфонії спільного наукового простору з іншими вишами України; завідувачка кафедри музичного та образотворчого мистецтв, доц. Сироткіна Ж.Є., помічниця ректора з наукової роботи, доц. Яковенко О.І., завідувачка кафедри дошкільної та початкової освіти, доц. Іванова Д.Г. та ін.

 

Результати наукових досліджень у своїх доповідях представили вчені університету д.п.н., проф. Біла О.О., д.п.н., проф. Лесіна Т.М., к.пед.н., доц. Сироткіна Ж.Є., к.пед.н., доц. Бухнієва О.А., канд. мист, доц. Паньків Г.С., ст. викл. Чеботар Л.І.   Надалі насичену роботу учасників конференції було продовжено на чотирьох секційних засіданнях: «Актуальні питання теорії і методики вищої педагогічної та мистецької освіти» (модератор – проф. Біла О.О.); «Якісне опанування педагогічних спеціальностей у ЗВО: інтерактивний потенціал дистанційного та інтегрованого навчання» (модератор – доц. Сироткіна Ж.Є.); «Підготовка майбутніх педагогів до професійної діяльності в умовах інклюзивної освіти» (модератор – доц. Звєкова В.К.); «Регіональні культурно-мистецькі практики у стратегії сталого розвитку Українського Подунав’я» (модератор – ст. викл.  Чеботар Л.І.). Під час секційних засідань було обговорено в дискусійному форматі творчі доповіді та презентації багатьох здобувачів вищої освіти. Найбільш активними серед них виявилися майбутні магістри Олена Саєвська (тема доповіді «Педагогічні ресурси казкотерапій у пропедевтиці асоціальних проявів у дошкільників», наук. кер. проф. Кічук Н.В.), Юлія Шевченко (тема доповіді «Перспективи впровадження майбутніми фахівцями експериментальних програм з розвитку мовлення учнів з особливими потребами в період виробничої практики», наук. кер. проф. Біла О.О.) і майбутні бакалаври Анастасія Касим (тема доповіді «Шляхи спрямування емоційно-психологічного стану дитини молодшого шкільного віку в процесі сприйняття музики», наук. кер. доц.  Бухнієва О.А.), Кароліна Стоянова (тема доповіді «Батьки та законні представники дітей з особливими освітніми потребами як ключові партнери в інклюзивному навчанні», наук. кер. доц. Звєкова В.К.).

 

Отже, в рамках проведення ІІІ Міжвузівської науково-практичної конференції її учасникам вдалося обмінятись творчим досвідом і науковими здобутками в галузі педагогіки, культури та мистецтва у вищій школі, визначила нові вектори наукових і прикладних досліджень.

Організатори конференції – кафедра музичного та образотворчого мистецтв – висловлюють вдячність академічним спільнотам вищих шкіл за проявлену зацікавленість щодо участі в даному науково-практичному заході та сподіваються на подальшу творчу співпрацю й плідний науковий діалог.

 

Координаторка конференції: к.пед.н., доц. кафедри музичного та образотворчого мистецтв Бухнієва О.А.