V Всеукраїнські студентські наукові читання з нагоди 209-ї річниці від дня народження Т. Шевченка в ІДГУ

І на оновленій землі

Врага не буде, супостата,

А буде син і буде мати,

І будуть люде на землі…

Тарас Шевченко

 

9 березня цього року виповнилося 209 років від дня народження Великого Кобзаря, а сьогодні – 10 березня – 162 роки від дня його смерти.

 

Традиційно кафедра української мови і літератури, Центр української мови і культури ІДГУ відзначили Шевченківські дні проведенням Всеукраїнських студентських наукових читань, у межах яких обговорено чимало актуальних питань, повʼязаних із діяльністю Тараса Шевченка – національного героя України, символу не лише української мови і літератури, а й України загалом.

 

До наукової дискусії в Ізмаїлі, яка цьогоріч зібрала близько 80 учасників, що працювали в секціях «Т. Шевченко й українська мова», «Інтерпретація шевченкового тексту», «Шкільне шевченкознавство: стан, перспективи», долучилися викладачі та студенти факультету філології й журналістики імені Михайла Стельмаха Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського, науково-навчального інституту філології та історії Глухівського національного педагогічного університету імені Олександра Довженка, науково-навчального інституту філології та журналістики Житомирського державного університету імені Івана Франка.

 

Гостями заходу стали вчителі (Добровенко О. В., Шванюк Н. І.) та учні 11 класів гімназії №10 з початковою школою м. Ізмаїл (Фтомович Станіслав, Глубокий Андрій, Попова Дар’я, Арделян Микита, Катан Дмитро, Аліна Тимчук та ін.). Школярі майстерно представили літературну композицію «Наш Т. Г. Шевченко».

 

З вітальним словом до присутніх звернувся ректор ІДГУ проф. Кічук Я.В., який наголосив на важливості проведення кафедрою української мови і літератури, Центром української мови і культури ІДГУ заходів, що підносять імідж національної мови і культури та сприяють консолідації наукового потенціалу студентської молоді. Заступник декана факультету української та іноземної філології ІДГУ доц. Олейнікова Г.О. акцентувала увагу на красі Шевченкового слова, внеску поета у розвиток сучасної української літератури. Завкафедри української мови і літератури д.філол.н. Колесников А.О. у своєму виступі підкреслив, що Тарас Шевченко сьогодні як ніколи надихає нас відстоювати волю і незалежність України на всіх фронтах – і на передовій, і на інформаційному фронті, де ми доводимо, що ми – українці, бо у нас є наша шевченкова мова, наш прапор, наша держава, наша земля і ми нікому їх не віддамо.

 

Усі представлені в межах читань наукові доповіді студентів були актуальними, цікавими, підготовленими на високому науковому рівні. З-поміж виступів здобувачів освіти особливу увагу слухачів привернули доповіді: Дарини Климович – «Лексико-семантичні групи релігійної лексики в творах Т. Шевченка», Ольги Кракатиці «Тарас Шевченко з Україною в серці…» (наук. кер. – доц. Топчий Л.М.), Анни Стоянової «Концепт «доля» в поезії Тараса Шевченка», Аліни Тудоран «Усне VS писемне у творчості Тараса Шевченка» (наук. керівник – д.філол.н. Колесников А.О.), Марії Соколової «Поетика світових стихій в творчості Тараса Шевченка та Емілі Дікінсон» (наук. кер. – доц. Олейнікова Г.О.), Галини Литвиненко – «Хроматизми в поезіях Т. Шевченка: проблема відтворення англійською мовою» (наук. кер. – доц. Циганок І.Б.), Христини Давиденко «Батьківщина» як формовияв національної самосвідомості Тараса Шевченка, Валентини Хомякової «Народно-міфологічна канва лірики Тараса Шевченка» (наук. кер. – доц. Соколова А.В.), Юлії Носульчак «Тарас Шевченко і сучасність: актуальність вивчення творів у закладах загальної середньої освіти» (наук. кер. – доц. Кірчева Л.Г.).

 

Від імені організаційного комітету висловлюємо щиру вдячність усім студентам та викладачам, учням та вчителям за плідний науковий діалог і співпрацю.

 

Програма V Всеукраїнських студентських наукових читань з нагоди 209-ї річниці від дня народження  ТАРАСА ШЕВЧЕНКА

Доц. Делюсто М. С.