Повернемо гандбол до Ізмаїла!

Надзвичайно цікава командна спортивна гра – гандбол  одна із  видів олімпійського спорту. В останні роки в Україні вона є однією з найбільш успішних. Однак Ізмаїл не мав можливості представляти свою команду.

 

Всі ми пам’ятаємо про великий внесок у розвиток та популяризацію гандболу старшого викладача кафедри фізичного виховання Ізмаїльського державного гуманітарного університету Мельничука Івана Петровича.  Неодноразово студентська команда, під його керівництвом, перемагала у дружніх зустрічах та всеукраїнських змаганнях.

 

Останнім часом організація таких змагань та зацікавленість грою ініціювалась лише прихильниками гандболу за підтримки міського відділу  фізичної культури і спорту. На базі Ізмаїльського університету  в минулому навчальному році було відкрито спортивну секцію з цього виду спорту, однак непереборні карантинні обмеження зруйнували наші плани.

 

Взимку, спортивне товариство все ж таки мало нагоду спостерігати за найкращими молодими гравцями запрошених  команд с. Шабо Білгород-Дністровського району та с. Кубея Болградського району, дружня зустріч яких відбулася у прекрасному залі Палацу спорту.

 

Восени цього року, за ініціативи Одеської обласної федерації гандболу та особисто  Гренівецького Сергія Рафаїловича (великого знавця і прихильника гри) до Ізмаїла  в якості тренера було запрошено Сердюка Дмитра Георгійовича, провідного гравця Європейських клубів, неодноразового призера чемпіонатів Європи, який вніс вагомий внесок у розвиток і популяризацію гандболу в Україні та пропаганду здорового способу життя. Наразі, Дмитро Георгійович працює на посаді доцента кафедри фізичного виховання, спорту та здоров’я людини ІДГУ, тому як ніхто розуміє необхідність  залучення дітей та молоді до цієї гри.

 

Саме з метою ініціювання програми розвитку гандболу в місті Ізмаїл,  25 жовтня 2022 р. об 11.00 у Палаці спорту була проведена нарада вчителів фізичної культури закладів освіти за участю Лобчука Володимира Володимировича, тренера вищої категорії, неодноразового чемпіона України, що виховав значну плеяду найкращих гравців, та доцента кафедри фізичного виховання ІДГУ Сердюка Дмитра Георгійовича.

 

Після показового тренувального заняття зі старшою групою юнаків, тренери надали детальну інформацію щодо подальших планів розвитку гандболу в місті  та звернули увагу вчителів на важливість набору вихованців серед молодших школярів. Важливість спортивного відбору, що включає комплекс організаційно-методичних заходів, на основі яких оцінюються здібності дітей – запорука досягнення майбутніх  високих спортивних результатів.

 

Проблема відбору перспективних дітей для занять гандболом завжди була актуальною, оскільки ця гра з постійно мінливим темпом, значною варіативністю рухів, емоційним напруженням, а  це – підвищені вимоги до рухової, функціональної та психічної діяльності спортсмена.

 

Увага фахівців фізичної культури та вчителів була зосереджена на важливу характеристику гандболу як контактного виду спорту. Правила гри обумовлюють допустимі межі боротьби, тому пріоритетом повинно стати  виховання спортивної поведінки та етики гравців, суміжною зі справжнім спортивним суперництвом.

 

«Сьогодні,  як ніколи, тренерам, вчителям шкіл, надані можливості для впровадження традицій українського гандболу за підтримки професіоналів відділу фізичної культури та спорту м. Ізмаїла, Одеської обласної федерації гандболу», – відзначив Дмитро Георгійович.

 

Цей вид спорту повинен бути масовим, бо у місті для цього є всі умови, а завдання для вчителів – навчитись працювати з молодим поколінням і знати, як допомогти дитині захопитись гандболом.

Станєва С.В., викладач кафедри фізичного виховання,
спорту та здоров’я людини