Студентська молодь ІДГУ готова до захисту України

Українська молодь є стратегічним ресурсом нашої держави. Соціальна підтримка молодого покоління, його освіта, виховання фізичний розвиток є пріоритетними напрямками роботи  закладів освіти. Так, в Ізмаїльському державному гуманітарному університеті колективом кафедри фізичного виховання, спорту і здоров’я людини постійно підтримуються молодіжні ініціативи у контексті здоровʼябереження та фізичного розвитку студентської спільноти.

 

Зокрема, до Дня захисників та захисниць України, Дня українського козацтва викладачами зазначеної кафедри спільно з місцевими партнерами, спортивними клубами було проведено низку фізкультурно-спортивних заходів  серед студентів та учнів Ізмаїльщини.

 

Так, з метою популяризації гандболу в Ізмаїлі Дмитром Сердюком (кандидат наук з фізичного виховання і спорту, доцент кафедри фізичного виховання, спорту і здоров’я людини ІДГУ) було проведено змагання під гаслом «Відродимо гандбол в Ізмаїлі!». Студенти університету із задоволенням взяли участь у змаганнях, поділившись враженими, що така гра сприяє розвитку не тільки функціональній можливості організму і розвитку фізичних якостей гравця, а й розвиває увагу та командне спілкування, привчає до дисципліни, поваги, тренує гнучкість, увагу, точність та швидкість реакції. 14 жовтня наші здобувачі вищої освіти ІДГУ отримали приємну новину – вони братимуть участь у 3-х проєктах з транскордонного співробітництва та мобільності програми ЄС «Еразмус». Наприкінці жовтня перша група вирушає в м. Тулча, на початку листопада друга група виїжджає у м. Галац, а третя група – до м. Стамбул.

 

В ІДГУ успішно функціонують на постійній основі спортивні секції як для студентів, так і учнів. На базі однієї із секцій було проведено тренувальне заняття з вільної боротьби з дітьми Ізмаїла та Ізмаїльського району тренером  Миколою Славовим, який зауважив: «Сьогодення сучасного молодого покоління відрізняється їх перебуванням за комп’ютером тривалий час – це вимагає дистанційний формат освіти. А заняття у секції з вільної боротьби спрямовані не лише на фізичний розвиток особистості, а й на формування впевненості, сили волі, вміння контролювати свої емоції, приймати швидкі рішення. Цей вид спорту позитивно впливає на серцево-судинну, дихальну, імунну системи, розвиває координацію, гнучкість, спритність, а ще й формує атлетичні фігури завдяки опрацюванню всіх груп м’язів тіла».

 

20 років тому в місті Ізмаїл зусиллями Олексія Капніна було створено клуб «Сварожичі» і започатковано популяризацію одного з видів бойових мистецтв, як Годзю-рю карате – один з основних окінавських стилів карате, що поєднує комбінації жорсткої та м’якої техніки. Клуб налічує більше 100 вихованців віком від 5 до 18 років. На базі клубу ІДГУ з нагоди святкування Дня захисників та захисниць України тренер клубу Сергій Іванов (випускник кафедри фізичного виховання, спорту і здоров’я людини ІДГУ) провів показове тренування з молодшою групою (5-6 років), яке передбачало загальну фізичну підготовку з використанням елементів бойових мистецтв. Сергій Іванов відмітив, що «саме цей вид бойового мистецтва доводить свою ефективність уже дуже довго. Карате для дітей є відмінним вихователем, який навчить з малого віку поважати старших, йти без будь-яких перешкод і бути цілеспрямованим. Цей вид спорту для дітей стає найкращим другом, він виховує повагу до оточуючих людей. Така риса характеру передається дітям через сувору дисципліну, якої варто завжди дотримуватися. Карате для дітей – це система самозахисту, що виключає використання зброї». Не лишилися осторонь від заходів і студенти І та ІІ курсів ІДГУ (спеціальність 014 Середня освіта (фізична культура) та 017 Фізична культура і спорт). Вони приєдналися до масштабного флешмобу «Молодь готова до захисту України» і закликають ділитися в соцмережах власними історіями або історіями своїх друзів про спортивне життя і досягнення та використовувати хештег #українськамолодьготовадозахистуУкраїни. Адже суть заходу полягає у  повазі до дій та вчинків молодих людей, про їх неймовірну активність та підтримку України. Адже наша молодь несе нові сенси і цінності, які наближають перемогу України.

  

Отже, вітаємо наших захисників та захисниць зі святом! Дякуємо за можливість жити, творити та розвиватися!

Віталій Сілаєв

викладач кафедри фізичного виховання, спорту і здоров’я людини ІДГУ