Молодь України впевнено крокує в майбутнє

Студентка 2 курсу факультету іноземних мов Ізмаїльського державного гуманітарного університету Аліса Щуцька взяла участь у засіданні Молодіжної моделі Парламентської асамблеї НАТО, яка вперше в Україні відбулася 8 грудня поточного року в Києві.

 

Організаторами заходу виступили команда Мережі захисту національних інтересів, головою якої є Ганна Гопко – українська громадська діячка і журналістка, народний депутат України VIII скликання, голова комітету Верховної Ради у закордонних справах. Молодіжний форум було проведено за підтримки українського політика, народного депутата Верховної Ради України VIII скликання, науковця – Оксани Юринець. Центр інформації та документації НАТО в Україні повністю фінансував проведення цього заходу.

 

Аліса Щуцька – активна та ініціативна студентка факультету іноземних мов –була обрана віце-президентом Молодіжної моделі Парламентської асамблеї НАТО. Повернувшись до рідного університету, вона поділилася своїми враженнями:

«Упродовж місяця у нас був теоретичний курс лекцій в онлайн-форматі з такими українськими та іноземними дипломатами і політиками, як: Валерій Кравченко, Остап Кривдик, Соломія Бобровська, Марк Войгер, Анастасія Стасюк, Маріанна Фахурдінова, Вінета Кляйне, Меделін Мун, Михайло Гончар, Максим Кияк та ін.

 

85 представників з усієї України приїхали до Києва аби змоделювати засідання Парламентської асамблеї НАТО. Під час роботи учасники мали змогу продемонструвати здобуті знання, підготувавши якісно продумані резолюції на різні теми, починаючи від протидії російській агресії в Україні, завершуючи інформаційною безпекою і боротьбою з фейками та дезінформацією в країнах-членах Альянсу.

 

Я була представником від країни США у комітеті з питань економіки та безпеки. В нашій резолюції ми розглянули питання щодо процвітання будівництва Північного потоку – 2, можливості сприяння його зупиненню, як правильно контактувати з доволі агресивною Росією та чи варто це робити взагалі, як магістраль пов’язана з європейською економікою, потреби енергетичного ринку тощо. Жоден учасник не обирав комітет та країну, представником якої він буде. Все визначалося рандомно організаторами. Тож однією з труднощів була робота в команді з абсолютно незнайомими людьми, ще й в онлайн-форматі. Мене здивувала професійна підготовка делегатів та абсолютне розуміння того, що вони роблять і, найголовніше, – для чого. Ми доволі швидко організувалися, обрали голову нашого комітету, заступника голови та склали нашу резолюцію, яку, вже на засіданні асамблеї, ухвалили інші комітети.

 

Перед самою симуляцією зі вступними вітальними та мотивуючими словами перед учасниками заходу виступили посли різних країн та українські лідери, а саме: Руслан Стефанчук – Голова Верховної Ради України, Ольга Стефанішина – Віце-прем’єр міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції, Ніколас Харрокс – заступник Голови делегації Великої Британії в Україні, Бартош Ціхоцький – посол Польщі в Україні, Вінета Кляйне – директорка Центру інформації та документації НАТО в Україні, Іванна Климпуш-Цинцадзе – Голова комітету з питань інтеграції України до ЄС, Соломія Бобровська – заступник голови української делегації на ПА НАТО, Оксана Юринець. Також були надіслані відеозвернення зі штаб-квартири НАТО в Брюсселі від Байби Браже – помічниці Генерального секретаря у відділі громадської дипломатії, Руксандри Попи – Генерального секретаря ПА НАТО та Раси Юкнявичене, яка є членом Європейського Парламенту, а також Президентом ПА НАТО (2018 р.). Після закінчення симуляції всі студенти відвідали Київську міську державну адміністрацію, де у залі засідань виступив зі вступним словом мер Києва – Віталій Кличко.

 

Ця подія відбулася напередодні історичної, виїзної сесії Парламентської асамблеї НАТО, яка запланована навесні 2022 року. Тому молодіжна модель має особливе значення для виховання покоління лідерів у нашій державі.

Молодь чують, до молоді прислухаються, і молодь, як не раз зауважували експерти, – це рушійна сила сьогодення. Я рада, що в моїй державі є проактивне молоде покоління, пишаюся, що маю змогу бути яскравим його представником і нести ідеї в маси. Та, наостанок, цитата Соломії Бобровської після закінчення Молодіжної моделі ПА НАТО: «Просто балдію, коли молодші – розумніші, кмітливіші і проактивніші… За них і з ними в майбутнє йти не страшно».

 

Ми пишаємося нашою студенткою, поважаємо й підтримуємо її активну позицію і бажаємо успіху в професійному й особистісному становленні.

                                       Тетяна Шавловська, декан факультету іноземних мов